Pentru AndreiCozia
Ti-am urmarit argumentarile in acest topic si mi-am dat seama ca esti un om bun, umanitar si apreciezi pe semenii tai care au si fapte bune nu doar vorbe.
Dar uita-te ce se poate intampla:
,,Cea dintai forma a mandriei consta in convingerea omului ca este superior fata de ceilalti oameni sau cel putin fata de unii dintre ei, dar si in incercarea de a dobandi aceasta superioritate, daca nu cumva crede ca deja o are. Oricum, mandria consta in a se inalta omul pe sine, fie fara nici un motiv anume, fie - cum se intampla cel mai adesea - din aceleasi pricini care-i pot sluji ca prilej pentru slava desarta [...]calitati fizice, intelectuale, spiritual, rang social, bogatie, etc. Aceasta inaltare il face pe om sa se pretuiasca , sa se admire si sa se laude in sinea sa[...].
Inaltandu-se pe sine implicit trufasul, il coboara pe aproapele sau, il priveste de sus, il dispretuieste, socotindu-l ca fiind nimic [...].
Mandria il impinge pe om sa se compare cu aproapele si sa-si afirme superioritatea, socotindu-se cu totul deosebit, fundamental diferit de acela[...].
Manat de mandrie, omul simte nevoia sa se masoare cu ceilalti, sa stabileasca ierarhii, tragand intodeauna concluzia ca este cu totul superior, in toate privintele, sau macar in parte, intr-un anumit domeniu.''
Iisus Hristos spune atunci cand faci un bine cuiva sa nu stie mana stanga ce face dreata ta! Si exemplele pot continua.
In concluzie, nu trebuie sa cunosti neaparat persoana ca sa-l dai ca si exemplu. Urmaresti faptele lui si duhovniceste sti unde se situeaza. Doar in Biserica lui Hristos poti savarsi fapte bune fara sa cazi prada mandriei si slavei desarte, pentru ca ea ne invata si cum - vezi citatul de mai sus.
Teama noasta, a ortodocsilor, este pentru sufletul acestor oameni. Ca si persoane, ei sunt fratii nostri intru Hristos dar ca si organizatie unde se stabilesc ierarhii si exista simboluri total diferite fata de biserica apostolica ma tem ca este o mare ratacire.
Nu te poti inchina la doi stapani pentru ca sigur il vei iubi pe unul dintre ei mai mult decat celalalt si asta tot Hristos Dumnezeul nostru ne invata.
Nu o spunem cu rautate ci cu tristete.
Mai bine ar fi pentru ei sa se intoarca acasa!
|