View Single Post
  #3  
Vechi 13.11.2010, 13:37:58
ioannistor ioannistor is offline
Member
 
Data īnregistrćrii: 05.11.2010
Mesaje: 31
Implicit Istoria trecerii de la calendarul niceo-iulian la calendarul iulian indreptat

Partea a III-a

Putin mai jos īn acelasi text se aratã cu claritate cugetul Bisericii atunci cīnd Sf. Pãrinte afirmã cã botezul, nu numai al ereticilor ci si al schismaticilor este invalid, adicã fãrã har si sfintenie. Oricum, din motive de iconomie se īngãduie a fi primiti schismaticii īn Bisericã dupã ce se leapãdã de schismele lor. Dar pentru a discerne īn astfel de cazuri Sf. Vasile aratã pogorãmīntul: "Dar fiindcã cu totul s-a pãrut oarecãrora din cei din Asia, pentru iconomia multora sã se primeascã botezul [al schismaticilor] lor. Fie primit. Cã mã sfiesc ca nu cumva īntīrziindu-i cu Botezul sã-i īntīrziem īntru ale mīntuirii prin aceastã asprime a īndelungãrii. Iar dacã aceia pãzesc Botezul nostru, aceasta pe noi sã nu ne īnduplece. Cã nu suntem vinovati a le da lor har, ci a stirbi observatia cu scumpãtatea Canoanelor."

De aici īnainte este neīndoielnic faptul cã Sf. Pãrinti considerau botezul ereticilor si al schismaticilor ca fiind inexistent. Cīnd īn anumite circumstante se hotãrau sã nu-l repete, nu era vorba de schimbarea rīnduielilor, ci de faptul cã printr-un act de iconomie botezul mincinos al schismaticilor si ereticilor obtinea adevãrata valoare: sfintire, putere si har doar prin intrarea penitentului īn Biserica Ortodoxã, care dacã ar fi rãmas īn afara ei, nu ar fi primit nici una din harisme. Sã nu uitãm cã aceste pogorãminte nu erau luate decīt īn sobor si pentru o perioadã de timp lãsatã spre īndreptare.

Mai mult, Sf. Vasile spune despre schismatici: "Iar cel al īnfrīnatilor [botez] se cade noi a-l īntelege lucrare rea. Cãci ca sã-i facã pe ei neprimiti Bisericii, s-au apucat de aici, sã īntīmpine mai īnainte cu īnsusi al lor botez. De unde si-au stricat si obisnuirea lor" pentru cã "si-au nãscocit osebit botez, schimosind predanisirea ceea ce este la Botez[1]". "Deci socotesc, fiindcã nimic este pentru dīnsii, zic, arãtat se cade nouã a lepãda botezul lor. Si de ar fi luat cineva de la dīnsii pe acela, venind la Bisericã, sã-l boteze."

Sfīntul Ioan Gurã de Aur grãieste: "Nu lãsa ca īnselãciunea ereticilor sã te amãgeascã, o cititorule; deoarece ei au botez, dar nu au luminare; ei īsi boteazã trupurile dar sufletele lor nu primesc luminare" (Omilia "La īnceput a fost Cuvīntul"). Asemenea si Sf. Leon: "Nici un eretic nu poate da sfintire prin taine" (Epistola cãtre Nicetas) si Sf. Ambrozie: "Botezul celor rãu cinstitori de Dumnezeu nu sfinteste" (Cãtre catehumeni).
Totusi ne putem īntreba de vreme ce ereticii nu au botez, de ce īn Sinoadele Sase si Sapte Ecumenice s-au acceptat botezul unor eretici ca arienii si macedonienii? Iatã cum rãspunde la aceastã īntrebare Sf. Nicodim Aghioritul: "Pentru ca sã se facã dar lesne de īnteles dezlegarea nedumeririi acesteia, este trebuintã a sti cineva mai-nainte, cã douã feluri de chivernisire, si de īndreptare, se pãzesc īn Biserica lui Hristos. Un fel se numeste scumpãtatea, iar celãlalt, se numeste iconomie si pogorãmīnt. Cu care chivernisesc mīntuirea sufletelor iconomii Sfīntului Duh, uneori cu unul alteori cu altul. Deci Sfintii Apostoli īn Canoanele lor cel mai-nainte zice, si toti pomenitii sfinti, au īntrebuintat scumpãtatea, si pentru aceasta desãvīrsit leapãdã botezul ereticilor; Iar Soboarele acestea douã de toatã lumea, au īntrebuintat iconomia, si botezul arienilor si al macedonenilor l-au primit, si al altora; Iar pe al evnomianilor, si al altora īncã, nu l-au primit. Pentru cã, mai ales īn vremea Soborului al 2-lea arienii si macedonenii erau īn putere, si nu numai cã erau multi īntru multime, ci aveau si mari puteri līngã īmpãrati, si pe līngã stãpīnitori, se aflau si la senat. Drept aceea, īntīi pentru ca sã-i tragã la dreapta slãvire, si sã-i īndepãrteze mai lesne de eres, si alta pentru ca sã nu se īntīmple mai mult sã-i sãlbãticeascã asupra Bisericii si asupra crestinilor, si rãul mai rãu sã se facã, au iconomisit lucrul asa, Dumnezeiestii Pãrinti aceia iconomisindu-si cuvintele lor cu judecatã [Psalm 111: 5]."[2]
Trebuie sã discernem aici faptul: dacã Biserica din motive de iconomie a primit la un anumit timp si pentru un anumit timp botezul ereticilor, aceasta nu īnseamnã validarea credintei lor si cã botezul este valabil de la īnceput pīnã la sfīrsit. Iconomia zice: chiar forma īntreitei afundãri īn numele Sfintei Treimi - fãcutã chiar de preot - nu-l sfinteste [3] pe eretic sau schismatic atīt timp cīt acesta nu face lepãdãrile verbale de eres, nu e primit īn Bisericã ca drept-mãrturisitor al Crezului Ortodoxiei, si nu este apoi miruns. Atunci si numai atunci, prin mila sfintitoare a Bisericii i se dãdea adevãrata valoare botezatului, care pīnã atunci nu avea decīt o formã nelucrãtoare si neconfirmatã a botezului. Dar acel timp al iconomiei a trecut, asa cã acum acrivia Sfintelor Canoane trebuie sã preia cīrma Bisericii.
Dar si Grigorie Teologul īntr-un glas cu sfintii cei mai-nainte pomeniti, zice īn Cuvīntul cel la sfīntul Botez, despre arieni si macedonienii care se catehizau: "Iar de schiopãtezi īncã, si nu primesti deplinãtatea Dumnezeirii Fiului si a Duhului, cautã pe altul sã te boteze, sau mai bine zice, sã te īnece [afunde] īn apa botezului, fiindcã eu nu am voie a despãrti Dumnezeirea Fiului, si a Duhului, de Dumnezeirea Tatãlui, si a te face mort, de vreme ce se cuvine a doua oarã a te naste prin Botez. Īncīt nici darul Botezului sã nu-l aibã, nici nãdejdea care se naste prin Botez, pierzīnd prin īmputinarea slãvirilor ale Celui de-o-fiintã si chipul mīntuirii sale. De vreme ce pe oricare din cele trei Ipostasuri o ai pogorī din aceasta, si pe sine te lipsesti de deplinãtatea cea prin Botez."
Este bine a sti cã la īnceput Biserica boteza pe catolicii convertiti la ortodoxie. Avem ca mãrturie Conciliul Papal de la Roma din 1215 care consemneazã īn al patrulea canon cã ortodocsii nu liturghiseau acolo unde latinii au fãcut messa īnainte, pīnã nu sfinteau locul cu aghiasmã, si cã botezau pe cei ce veneau la dreapta credintã chiar dacã aveau botezul latin. Cum de atunci, cīnd latinii de la īnceputul cãderii īn erezie erau botezati cīnd veneau la ortodoxie si acum cīnd sunt depãrtati cel mai mult de adevãrul de credintã si merg din erezie īn erezie, sã fie primiti doar prin mirungere?
"Deci pentru cã ereticii aceea pãzeau chipul Apostolescului Botez - spune Sf. Nicodim - Canoanele acelor douã Soboare, i-au primit ca botezati. Si nu numai pentru aceasta, ci si pentru iconomie, precum am zis. Cã de le-ar fi lipsit iconomia, negresit nu ar fi stãtut īmpotriva Apostolestilor Canoane, care poruncesc dimpotrivã, adicã sã nu primim botezul ereticilor. Toatã teoria, care pīnã acum o am fãcut aici, nu este de prisos, mai ales este si prea de nevoie, de obste adicã pentru toatã vremea, iar mai ales pentru ziua de astãzi, pentru gīlceava cea mare, si prigonirea cea multã, ce se face pentru botezul Latinilor, nu numai īntre noi si Latini, ci si īntre noi si īntre cei de o cugetare cu Latinii. Deci urmīnd celor zise fiindcã locul Apostolescului Canon o cere, zicem cã botezul Latinilor este botez mincinos. Si pentru aceasta, nici dupã cuvīntul acriviei nu este primit, nici dupã cuvīntul iconomiei. Nu este primit dupã cuvīntul acriviei, īntīi pentru cã sunt eretici. Si cum cã Latinii sunt eretici nici o trebuintã este acum sã arãtãm, vreo dovadã. Cã īnsusi aceasta, cã avem atīta urã, si atīt īntoarcere, iatã atītea veacuri, despre dīnsii, este arãtatã dovadã, cã ca pre niste eretici īi urīm, adicã precum si pe arieni, sau pe savelieni, sau pe macedonienii cei luptãtori de Duh."[4]
Cãci iconomia are mãsuri si hotare, si nu este vesnicã si nehotãrītã. Pentru aceasta si Teofilact al Bulgariei zice: "Cel ce face ceva dupã iconomie, nu chiar ca un lucru bun, face aceasta: Ci ca un lucru trebuincios la o vreme." (Tīlcuirea cãtre Galateni la cap 5 stih 11).
"Īn destul am iconomisit", zice si Grigorie Teologul īn Lauda cea cãtre Atanasie, "nici socoteala cea strãinã primindu-o, nici pe a noastrã stricīndu-o, care [de n-ar fi asa] cu adevãrat rea iconomie s-ar numi". Cu adevãrat rea iconomie este aceasta, cīnd printr-īnsa, nici pe Latini nu putem a-i īntoarce, si noi cãlcãm acrivia sfintitelor Canoane si primim botezul mincinos al ereticilor." "Cã a iconomisi se cuvine unde nu se face cãlcare de lege", zice Dumnezeiescul Hrisostom.[5]
Reply With Quote