View Single Post
  #4  
Vechi 13.11.2010, 13:40:31
ioannistor ioannistor is offline
Member
 
Data īnregistrćrii: 05.11.2010
Mesaje: 31
Implicit Istoria trecerii de la calendarul niceo-iulian la calendarul iulian indreptat

Partea a 4-a:

Sfīntul Marcu Eugenicul [6], mitropolitul Efesului (+1444), singurul apãrãtor al Ortodoxiei la sinodul "unionist" de la Ferrara-Florenta (1438-1439) vorbeste despre pogorãminte: "Credinta noastrã este dreapta mãrturisire a Pãrintilor nostri. Cu ea, noi nãdãjduim sã ne īnfãtisãm īnaintea Domnului si sã primim iertarea pãcatelor; iar fãrã de ea, nu stiu ce fel de cuviosie ne-ar putea izbãvi de chinul cel vesnic... Īn materie de credintã nu existã concesie. Chestiunile credintei nu admit iconomia. Asta ar fi egal cu a spune: Taie-ti capul si du-te unde vrei."
De ce a lãsat Dumnezeu sã cadã latinii īntr-o asemenea īnselare? Rãspunsul nu poate veni decīt privind la teologia lor īndepãrtatã de trãirea Sfintilor Pãrinti, la lepãdarea ce-au fãcut-o "ruginitelor" Canoane, apostazii care le-au adus mintile la zãmislirea unui dumnezeu nou, cu acelasi chip dar cu altã fire, un dumnezeu "evoluat" ce corespunde trufiei credintei apusene.
Sfīntul Teodosie cīnd a dat rãspunsul īmpãratului Atanasie (491-518) īmpotriva eresului lui Eutihie[7] nu a cãutat sã-l impresioneze cu multa teologie, ci l-a potolit prin tãria credintei si pãstrarea predaniilor Sfintilor Pãrinti: "Cīnd aceste douã ne stau īn fatã, īmpãrate, adicã, ori cu urīciune voind a vietui fãrã de minte, ori a muri cu cinste, urmīnd dogmelor celor drepte ale sfintilor, sã stii cã moartea mai mult o cinstim, pentru cã nu primim dogmele cele noi, ci urmãm asezãmintelor pãrintilor celor care au fost mai īnainte; iar pe cei care voiesc a nãscoci altele, pe aceia cu dreapta credintã īi lepãdãm si īi dãm blestemului si din cei hirotoniti de cei fãrã de minte, nu primim pe nici unul... Drept aceea, noi nicidecum nu voim nu numai sã grãim, dar nici sã gīndim ceva īmpotriva sfintelor soboare a toatã lumea."[8]

Chiar si acum, cīnd īntr-un mod arbitrar si neīntemeiat, īn zilele noastre latinilor li se face doar mirungerea, nu aratã chiar si numai aceasta pecetluire - "Pecetea Darului Sfīntului Duh" - hula lor fatã de Sfīntul Duh si cã sunt īndepãrtati de Bisericã? Paradoxul e cã si ortodocsii care se leapãdã si trec la catolici primesc doar mirungerea. De ce? Pentru cã ei ne considerã la fel de cãzuti din har.
Īnselarea zilelor noastre constã īn faptul cã se considerã cã prin mirungerea catolicilor si protestantilor se face valid botezul acestora primit din schismã si erezie, dar se omite faptul cã acel botez nu este nici apostolic fãcut īn numele Sfintei Treimi (din cauza Filioque) si nici canonic prin stropire sau turnare. Īnselarea aceasta premerge unei gīndiri teologice scolastice care considerã Taina Mirungerii a fi suficient de īmplinitoare pentru a acoperi lipsa persoanei Sf. Duh de la botezul papistas.

O tainã nu substituie altã tainã. Blasfemie ar fi dacã ne-am īnchipui mãcar cã Hristos īn dragostea fatã de fãpturã, ar lua chip īn cel nebotezat dacã acesta s-ar īmpãrtãsi cu Sfīntul Trup si Sīnge. Putem cu adevãrat spune cã prin adevãratul Botez se sãdeste sãmīnta luminoasã, prin Mirungere se adapã virtutile iar prin Cuminecare se desãvīrsesc roadele. Dacã nu este sãmīntã, ce uzi ca sã creascã si ce sã rodeascã? Tainele sunt īnlãntuite dar nu complementare, se īnrīuresc dar nu se īnlocuiesc una pe cealaltã.
Prin toate cele de mai sus am vãzut cã Sfintii Pãrinti īntr-un cuget mãrturisesc cã ereticii si schismaticii s-au rupt de harul de viatã dãtãtor al Sfīntului Duh, si cã ceea ce apostatii numesc "bisericã" este īn realitate un trup mort care pãstreazã semnele exterioare adevãratei Biserici. Ar fi pentru noi ortodocsii o blasfemie sã-i considerãm pe Apuseni - care se fac vinovati (prin sistemul de erezii dogmatice, canonice, eclesiale) de cea mai mare schismã din istoria Bisericii - ca avīnd valide preotia si sfintele taine.
Dacã mai este vreo nevoie pentru cineva de a arãta cã papismul nu este altceva decīt o organizatie socialã de eretici, lipsiti de Adevãr, de Sfinte Taine si de Harul Duhului Sfīnt, vom continua, cu ajutorul lui Dumnezeu cel īn Treime īnchinat, sã aducem īncã douã argumente ce contrazic supozitiile cã de vreme ce nici un Sinod nu a anatemizat fãtis papalitatea si īn corespondenta vremii diferiti patriarhi ortodocsi īi numeau Bisericã a Romei sau Bisericã Apuseanã, īnseamnã cã īn mod tacit sunt recunoscuti ca fiind Biserica lui Hristos.
Rãmīnem uluiti cītã orbire trebuie sã ai ca sã crezi acestea din urmã! Sã ne īntrebãm ce s-a īntīmplat īn 1054. Este adevãrat cã Ortodoxia nu a excomunicat papalitatea. Ci atunci papalitatea arogantã a excomunicat Ortodoxia. Ce vor mai mult catolicii? Ce act oficial poate fi mai temeinic decīt acesta? Ce altceva poate deschide o prãpastie mai mare īntre Bisericã si Papism? Latinii au lovit Biserica, dar si-au arãtat prin aceasta intentiile reale. Scena de teatru a delegatilor apuseni īn altarul Sfintei Sofia a fost oficializarea, confirmarea despãrtirii apusenilor de Bisericã. Mai este nevoie de vreun alt act oficial? Nimeni nu l-a dat afarã pe Iuda din cei doisprezece Apostoli. A plecat singur, īn noapte. Nimeni nu l-a excomunicat. S-a excomunicat singur.
Existã douã tãlmãciri pentru actul latin de lepãdare a Bisericii Ortodoxe: Ori biserica apuseanã este cu adevãrat Biserica lui Hristos, ceea ce īnseamnã cã Ortodoxia este anti-ortodoxã, ereticã si schismaticã; ori Biserica Ortodoxã este adevãrata Bisericã, ceea ce-i pune pe apuseni īn rīndul ereticilor rupti de Hristos. Pentru un drept-credincios nu existã cale de mijloc. Biserica este Una. Drept aceea, doar una dintre cele douã īnceteazã a mai fi Bisericã dupã 1054. Fiecare crestin nu are decīt sã-si cerceteze constiinta si sã aleagã. Cei care rãmīn ortodocsi automat renuntã la papism.
Sinoadele ortodoxiei s-au strīns atunci cīnd anumite īntrebãri sau disensiuni se ridicau īmpotriva credintei. De aceea īn īntreaga istorie a Bisericii Ortodoxie de dupã Schismã nu s-a pus problema despãrtirii papale. Chiar si participantii rãsãriteni de la conciliul tīlhãresc de la Florenta (1439) erau constienti cã au semnat un act de trãdare[9]. Messele latine nu erau doar considerate lipsite de continut, ci ca o ierosilie īntr-un ritual satanic. Pentru aceasta ortodocsii fãceau mai īntīi sfintirea apei pentru a curãti locul unde au slujit catolicii. Nici un latin convertit nu era primit fãrã a i se face botezul. Cine din Biserica Ortodoxã si īn ce timp a protestat īmpotriva acestor rīnduieli ale Sfintilor Pãrinti? De ce sã se ridice cineva? Era o convingere soborniceascã cã toatã papalitatea nu este Bisericã. De ce asadar sã fie nevoie de sinod? Ce sã mai dezbatã un sinod ortodox? Ceva ce era deja hotãrīt si de toti soborniceste īmplinit? Ceva despre care nimeni nu avea nici cea mai micã īndoialã? Latinii erau socotiti ca despãrtiti de Bisericã, despãrtiti de trãirea ei, de metanoia Sfintilor Pãrinti, de dogmele, teologia si viata ortodoxã. Cum puteau cei din vechime, cīnd mãrturiseau īn crez o bisericã si nu douã, a gīndi mãcar despre catolici ca la o Bisericã sorã?
Din aceastã pricinã aproape nici un sinod nu a dezbãtut dacã papalitatea este sau nu Bisericã, ci Pãrintii s-au preocupat mai ales de a opri expansiunea Apusului si de a gãsi noi oprelisti īn calea invaziei eretice.
Totusi pentru a vãdi drept basme cīrtelile latine, am pus la īnceputul articolului hotãrīrea Sinodului de la Constantinopol īntrunit de Patriarhul Ieremia al II-lea la anul 1583, care nu ne īndeamnã la nici un cuvīnt de prisos. Dacã pīnã īn acel an toate cele ale apusenilor erau socotite erezii si tratate cu anatemele de rigoare, cu atīt mai mult ar trebui astãzi, cīnd pan-erezia lor naste o asa vīltoare īn care multi au fost lesne prinsi.
Nici protestantii din acea vreme nu s-au lãsat mai prejos īn īncercarea de a realiza o aliantã antipapalã. Astfel īn anul 1576 luteranii din Tübingen au scris patriarhului Ieremia al II-lea afirmīnd cã luteranismul este adevãrata credintã si cã vor sã se uneascã cu ortodocsii. Pentru a-si sustine cele afirmate ei alãturau scrisorii "Mãrturisirea de la Augsburg" din 1530 si articole ale credintei lor, cerīndu-i patriarhului sã-si spunã pãrerea.
Patriarhul le-a trimis o primã scrisoare īn care le spunea: "rãspunzīnd, nu vã vom spune nimic de la noi, ci din cele Sapte Sinoade Ecumenice, cu care scrieti cã sunteti de acord. Vom vorbi urmīnd īnvãtãtorilor si teologilor nostri, pentru cã Duhul Sfīnt a vorbit prin ei. Īnvãtãturile lor vor rãmīne pururea neschimbate, cãci ele se īntemeiazã pe cuvīntul Domnului."
Reply With Quote