Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Schimbarea vieții în mod pozitiv este chiar cea mai mare minune produsă de harul lui Dumnezeu, de aceea și este atât de rar întâlnită (ca să nu spun complet absentă) la creștinii nominali. Minuni de toate felurile există în marea creștinătate, unele produse chiar și prin mijlocirea moaștelor, icoanelor ori altor simboluri ortodoxe, vedeți că nu neg acest lucru? Însă minunea cea mai mare (așa cum cea mai mare minune a Planului Mântuirii a fost Învierea Domnului) produsă în viața unui creștin este moartea omului (păcătos) cel vechi și învierea la o viață schimbată totalmente prin harul lui Hristos. În consecință, vă rog nu afirmați ce nu cunoașteți, cum că n-ar avea loc minuni în cultele noastre (neoprotestante). Eu personal am fost martor la nenumărate minuni de felul acesta (și chiar și la alte minuni, pe care dvs. le reclamați existente doar în BO).
|
De aceea v-am scris de alcoolicii anonimi, pentru ca acestea nu dovedesc neaparat ca sunt minuni. Si un ateu isi poate schimba viata la exterior, ramanand tot ateu. Scriam de grupurile acestea de alcoolicii anonimi pentru ca intr-o comunitate e mult mai usor sa te schimbi decat de unul singur. Se spune in psihologie ca daca impartasesti valorile unui grup in cinci ani devii ca toti membrii grupului.
Deci tot nu arata ca alte culte ar avea un mic semn, cat de mic, de la Dumnezeu. E ca si cum un hindus citeste cate ceva si zice ca si el are har. Nu are cum sa demonstreze, trebuie doar sa-l crezi pe cuvant.
De asemenea, sa nu uitam ca si vrajmasul poate face unele minuni, dar acestea se pot deosebi de cele de la Dumnezeu (vedeti vietile sfintilor si patericele).
Daca ati cunoaste cat de putin ortodoxia ati deveni imediat ortodox.
Iata, am scris despre Sfantul Serafim de Sarov. Dar nu s-a incheiat discutia aceea descrisa acolo asa, ci sfantul a si exemplificat ce este harul printr-o minune:
Sfântului Duh? Cum pot să-mi dau seama dacă este întru mine sau nu?"
Sf. Serafim a început să-i explice prin pilde din viețile sfinților și apostolilor dar ucenicul tot nu pricepea. Atunci bătrânul îl apucă de umeri hotărât și-i spuse, "Dragul meu frate, amândoi ne aflăm acum întru Duhul Sfânt." Atunci parcă i s-au luminat ochii lui Motovilov care a văzut cum fața bătrânului strălucea ca soarele. Inima i s-a umplut de liniște și bucurie, corpul i-a fost străbătut de căldură ca și când ar fi fost vară și în jurul lor se răspândea o mireasmă foarte plăcută. Motovilov s-a speriat de acea schimbare neobișnuită, dar mai ales de fața sfântului care strălucea. Dar sfântul i-a spus: "Nu te teme, dragă frate, că n-ai putea nici măcar să mă vezi dacă nu ai fi și tu în plinătatea Sfântului Duh. Să mulțumim Domnului că ne-a milostivit astfel."
Atunci a înțeles Motovilov cu mintea și cu inima ce înseamnă transfigurarea prin pogorârea Sfântului Duh asupra omului.
Continuarea nu am gasit-o tradusa, doar in engleza:
http://calindragan.wordpress.com/201...ndirea-sf-duh/
Asadar sfantul stralucea ca soarele, ca si Iisus la Schimbarea la fata din Sfanta Scriptura. La multi calugari apare aceasta minune, de fapt aura din icoane e aceasta Lumina, harul.
La un alt sfant care a trait in zilele noastre, grec, Parintele Paisie Aghioritul:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/marii-...traluceste.htm