View Single Post
  #482  
Vechi 14.11.2010, 22:07:25
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 07.01.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.721
Implicit Alex Stefanescu-comentariu literar

~Păunescu înainte de Păunescu~

Pare greu de crezut, dar în tinerețe Adrian Păunescu scria “poezie pură”, ca Nichita Stănescu. Lui îi plăcea, pe atunci, să experimenteze posibilitățile de combinare a cuvintelor, într-o dispoziție filosofico-ludică. Iată un citat ilustrativ din volumul de debut, Ultrasentimente, 1965:

FOTO: Cotidianul – În pat cu dușmanul Adrian Păunescu

“Numără clipe, numără lebede,/ Numără cumpene, descumpăniri,/ Numără negru, numără repede,/ Numără grele stele subțiri!// Fruntea ridic-o din măști de somn,/ Numără, numără, tinere domn.” Spre plus infinit).

Nu numai volumul de debut, ci și următoarele două, Mieii primi, 1967 și Fântâna somnambulă, 1968, conțin asemenea versuri, sofisticate, nepopulare, având multe tangențe cu suprarealismul, cu limbajul sibilinic, cu jocul de abstracții.

După ce pune în funcțiune huruitorul mecanism lingvistic, poetul nu mai știe, adeseori, cum să-l oprească, hipnotizat parcă el însuși de fantastica productivitate a câtorva cuvinte considerate, cândva, inofensive.

La un concurs de ghicire a autorului, aproape nimeni nu l-ar identifica pe Adrian Păunescu ca autor al următoarelor strofe:

“Ca un copil venind uimit din gârle/ Ies sus pe crestele de var nestins/ Pe care șade omul ca un Sfinx/ și văd poeți călare pe șopârle./…/ O, târâtoare, voi, șopârle tulburi,/ Voi, gheare rupte ale unui corb,/ Tunel înviorat de-un sclipăt orb/ Și clanță cu o mie de șuruburi!” (Șopârle).

De asemenea, puțini sunt cei care i-ar asocia numele cu aceste versuri cabalistice:

“1 deschide lupi, 2 așteaptă,/ 3 odihnește, 4 ia foc,/ 5 e o lebădă, 6 o treaptă,/ 7 e un 1, mai cu noroc./ 8 dă pe gheață, 9 e haos -/ Și vine 10, capăt de șir,/ E și fereastră, e și adaos,/ Lebădă, liră, liniști, delir.” (Spre plus infinit).

Incepând cu volumul Istoria unei secunde, 1971 și continuând cu Repetabila povară, 1974 și Pământul deocamdată, 1976 – se configurează o a doua etapă în formarea lui Adrian Păunescu ca poet, caracterizată prin entuziasmul descoperirii poeziei sociale și politice.

Bucuria ingenuă de descoperitor (și plăcerea de a renunța la un stil stânjenitor, adoptat prin mimetism) îi dă un mare elan poetului, care compune acum câteva dintre capodoperele sale, intrate repede în repertoriul preferat al publicului larg.

Asemenea poeme sunt Da, mai avem, Ieșirea din sobă, Repetabila povară, Pământul deocamdată, Condiția cântărețului revoluționar și altele. Scrise pentru a fi recitate, nu citite, ele fac să se audă – chiar și în camera unui cititor solitar – vuietul imaginar al mulțimii:

“Țară de veci, nepământesc de caldă,/ copiii noștri într-un râu se scaldă/ și morții noștri în pământ se scaldă.// Munții Carpați miros a lună plină,/ a rouă și a suflet de rășină,/ la care capre negre se închină.// Da, șirul Munților Carpați e-acasă,/ deși chiar piatra lor fu lunecoasă.// Da, noi avem Mureș și Prut și Trotuș,/ și Olt, și Jiu și alte râuri totuși.// Da, mai avem câte ceva din toate,/ și râurile noastre prescurtate/ nu se mai varsă în străinătate.” (Da, mai avem).

A treia etapă din evoluția poetului este aceea a păunescianismului integral constituit și asumat. Acum, Adrian Păunescu nu mai scrie versuri, ci vorbește liber, dezinvolt, chiar neglijent, într-o limbă pe care el însuși a inventat-o, despre tot ceea ce îi suscită interesul.

Prin această rezolvare definitivă a problemei identității literare s-a pierdut ceva și s-a câștigat altceva. S-a pierdut caracterul de eveniment pe care îl avea crearea unui poem.

Și s-a câștigat o mai mare libertate de exprimare. în fiecare situație, poetul trece direct, fără trac, la subiect. Productivitatea lui de acum uimește pe toată lumea. Volumele pe care le publică în anii ’80 abia încap într-un raft de bibliotecă.

Manifest pentru sănătatea pământului are 384 de pagini, Rezervația de zimbri – 516, Locuri comune – 312, Viața mea e un roman – 312, într-adevăr – 496. în mod proporțional, “antologiile” din această perioadă ating un număr astronomic de pagini: Totuși, iubirea – aproape 800, iar Manifest pentru mileniul trei (în două volume) – peste 1500.