bag de seama ca apare o nuanta noua, pe care nu am mai intalnit-o pana acum
nicaieri nu am citit ca lipsa "premeditarii" ar fi o circumstanta atenunata - dar e foarte posibil sa nu stiu eu
in plus, nu trebuie sa spunem: nu sunt mandru, nu sunt lenes ... gata sunt "in regula"
tot din link-ul anterior ... trebuie o analiza mai critica, mai bine ne-o facem noi acum decat sa o primim mai tarziu
"Mândria
Este izvorul tuturor răutăților sufletești; ea este o lăcomie spirituală pentru care și dracii au căzut din darul lui Dumnezeu.
1. Nu ești mândru, fălos, închipuit?
1. Nu crezi prea mult în frumusețea sau averea ta, nu te-ai mândrit cu ele?
1. Cum te porți cu cei mari?
1. Nu disprețuiești pe nimeni?
1. Stai de vorbă cu oricine?
1. Nu ești fățarnic, ipocrit (una spui, alta faci)?
1. Nu te-ai lăudat prin fapte, vorbe, îmbrăcăminte?
1. Nu ai vorbit ceva spre a fi lăudat?
1. Nu ai clevetit pe aproapele ca să-i înjosești cinstea și vrednicia și spre a te ridica pe tine?
1. Ai răbdat ocara celui ce te-a ocărât?
1. Ai iertat pe cei ce s-au supărat pe tine?
1. Nu te-ai mândrit cu știința, cu cunoștințele tale?
Lenea
Este lipsa de întrebuințare a puterilor trupești și sufletești pe care Dumnezeu ni le-a dăruit ca să le folosim în viața noastră
1. Nu ești leneș?
1. Nu pierzi timpul fără să lucrezi?
1. Nu te ocupi cu lucruri rele sau deșarte (gătirea trupului etc.)?
1. Rugăciunea o faci regulat?
1. De suflet te îngrijești?
1. Datoria ca funcționar, lucrător, servitor, ți-o faci?
1. Nu obligi pe cei mai mici să facă lucrul tău?
1. Nu ai căutat duhovnic mai iertător?
1. Ți-ai îndeplinit canonul?
si asa mai departe cu toate pacatele;
daca la sfarsit gasim ca nu avem nimic din acestea ... e bine de noi
Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Cele sapte pacate de moarte sunt: mandria, lacomia, lenea, mania, zgarcenia, invidia si desfranarea. Eu cred ca sunt foarte multi crestini veritabili, forumisti si nonforumisti, care trec saptamana fara sa comita cu premeditare pacatele de moarte mentionate mai sus. Fara vreo parere de sine, cu smerenie, ar putea deci sa se apropie de Sfanta Impartasanie fara spovedanie in caz ca ii lasa constiinta si daca le permite duhovnicul sa faca asa.
|