View Single Post
Vechi 04.06.2007, 04:40:14
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Noi suntem în al VIII-lea veac. În al VIII-lea veac zice cã or sã fie mari greutãti si mari schimbãri în lume, spre rãutatea si spre dãrâmarea vietii sufletesti si duhovnicesti. Eh! Fiindcã Bunul Dumnezeu a orânduit ca sã fim crestini ortodocsi, multi-putini, sã nu ne depãrtãm de poveþele Bisericii Ortodoxe, de sfaturile Sfintilor Pãrinti cei îndumnezeiti si sã sperãm cã o sã cãpãtãm mântuirea.

Daca nu avem dragoste de Dumnezeu, de cele sfinte, atunci avem dragoste de cele pamantesti, de placeri, si sigur vom fi in cele de jos. Trebuie sa ne silim sa avem dragoste. Vezi ce spune Apostolul despre dragoste? Dar trebuie osteneala. Ca sa ai dragoste, trebuie sa iubeºti osteneala.

Un ucenic a întrebat pe Bãtrândul sãu când va veni sfârºitul. ªi Bãtrânul a rãspuns: Când se va înmulþi mintea. ªi asta o vedem astãzi.

útia vor sã facã lumea ca niºte dobitoace, sã nu se ºtie cã este viaþã veºnicã, viaþã fãrã de sfârºit, veºnicie. Chiar dacã zic cã este Dumnezeu, ei spun cã totul este aici, în viaþa aceasta sã ne fie bine.
Vezi câte înlesniri? Mare înþelepciune a dat Domnul, dar pentru ce sunt aceste înlesniri? Pentru trup, nu pentru suflet!

Acum toþi sunt cu studii ºi automat au înãlþarea minþii, nici nu îºi dau seama de asta. Învãþãtura e bunã, dar înãlþarea (minþii, n.mea) nu.

Noi nu mergem la Bisericã sã citim, ci ca sã ne hrãnim. Orice cuvânt care se citeºte, trebuie sã îl mistuim, altfel degeaba citim dacã nu înþelegem nimic, nu rãmânem cu nimic.

Se vor schimba multe în scurt timp cu ecumenismul, se vor schimba multe în Bisericã. Dar ce va fi mai rãu, se vor face partide în Ortodoxie. Unii cu ecumenismul, cu Papa, cu schimbãri, alþii împotrivã. Vor fi schimbãri mari în Ortodoxie ºi duºmanii ei vor spori.

Atunci când Ortodoxia nu va mai fi la înãlþime, atunci va veni antihristul. Pânã atunci nu va putea împãrãþi el. Noi sã ne þiunem de Adevãr, care este Ortodoxia, ºi de sfaturile Bisericii cu cele ºapte sfinte soboare ecumenice.

Ce se zice azi? Arhierei erau ºi ei, arhierei suntem ºi noi. Ei au fãcut sinoadele ecumenice sub îndrumarea Sfântului Duh, astãzi putem ºi noi schimba, cã suntem arhierei! Dar nu este aºa. Ei (arhiereii Sinoadelor Soborniceºti, n. mea) aveau sfinþenie ºi simplitate duhovniceascã. Avem noi aºa ceva astãzi? Mai greu&

Sã avem dragoste de aproapele, sã nu avem dragoste vicleanã, adicã sã facem alegere cã acela e viclean, cã celãlalt este aºa&Eu trebuie sã îi iubesc pe toþi ca pe mine însumi, cã aºa îmi porunceºte Biserica.

Aceasta este Adevãrul ºi Ortodoxia. Adicã sã îi iubim pe toþi  ºi pe turc, ºi pe arab, ºi cei de alte neamuri sau religii. Dar Dumnezeu nu porunceºte sã-mi schimb ºi credinþa dupã a lor, sau dupã obiceiurile ºi patimile lor.

Noi cunoaºtem Adevãrul  credinþa ortodoxã. Sã o þinem, sã o respectãm; ceilalþi cu ale lor. Faptul cã eu îi iubesc pe aproapele meu, nu înseamnã cã îmi însuºesc sau aprob credinþa sau patimile lui.

Reply With Quote