Citat:
În prealabil postat de joseph_ben_iacob
Invatatura Bisericii primare nu a fost asta, nicaieri in Sf Scriptura nu ai sa gasesti asemenea invatatura.
Enoh si cu Sf Ilie au fost luati la cer dar nu pt ca ajungeau in iad ci pentru ca asa a vrut Dumnezeu. De unde ideea ca ar fi ajuns in iad?
|
Pentru neoprotestanti Biserica primara e pana la 1800-1900, ca atunci au aparut. Sau considerati gresite cuvintele Mantuitorului ca portile iadului nu vor putea birui Biserica Sa. Ar insemna ca vreme de un mileniu si ceva au biruit-o? Asta ca o paranteza.
Bineinteles ca Enoh si sf. Ilie au fost ridicati la cer pentru ca asa a vrut Dumnezeu, pentru ca i-a iubit mult si nu a dorit sa ajunga in Iad. Eu v-am raspuns la intrebarea dvs., ca Moise si Sf. Ilie nu puteau fi impreuna cu Iisus la Schimbarea la fata.
Citat:
Daca mergem pe ideea ta atunci Moise a ajuns in iad. Nu trupul merge in iad ci sufletul.
Cand Mihail si diavolul se luptau pt trupul lui Moise, el era deja mort. Unde era sufletul lui?Conform cu ceea ce afirmi tu era in iad, lucru care nu e adevarat.
Avraam si saracul , cand Hristos a spus aceea pilda, ti se pare ca erau in iad? Dc ei erau in iad atunci bogatul unde era?
Dreptii VT au fost mantuiti la fel cum au fost mantuti si dreptii NT.
|
Si in conceptia asta Sfantul Ilie cum s-a ridicat la cer cu trupul? Oricum, nici nu am zis ca Sf. Ilie si Moise erau cu trupul, nu am studiat asta. Nu stim pilda lui Isus cand se plaseaza in timp, ca nu ne spune. Iar in Biblie spune de sanul lui Avraam. Si in Iad sunt mai multe lacasuri, nu toti se chinuie la fel. Iar bebelusii nebotezati nu cred ca se chinuie, ca nu au de ce. Raiul e ceva extraordinar, o comuniune cu Dumnezeu. Din perspectiva asta viata pe pamant e ca un iad, comparat cu raiul ceresc. dar unii nici nu se chinuie prea mult. La fel si in Rai, nu au toti aceeasi cinste, cei care se mantuiesc.
Restul sunt pareri personale ale tale sau ale cultului, noi ne bazam pe parerea unor sfinti care faceau minuni, nu doar isi spuneau o oarecare parere personala gandita peste zi.
Daca oamenii se mantuiau si in VT ce rost ar fi avut venirea Mantuitorului si lucrarea Sa? oricum se mantuiau. Si cand Iisus S-a coborat la Iad de ce S-a dus, in vizita? Normal ca pentru a lua sufletele dreptilor din VT.
Citat:
"De aceea și înțelepciunea lui Dumnezeu a zis: "Voi trimite la ei prooroci și apostoli și dintre ei vor ucide și vor prigoni";
Ca să se ceară de la neamul acesta sângele tuturor proorocilor, care s-a vărsat de la facerea lumii,
De la sângele lui Abel până la sângele lui Zaharia, care a pierit între altar și templu. Adevărat vă spun: Se va cere de la neamul acesta."
|
E adevarat, nu spunem ca prin pacatul lui Adam am primit moartea toti? Iar prin jertfa Mantuitorului am primit viata vesnica. Nu toti, bineinteles.