Citat:
În prealabil postat de icamilin
Elena draga, nu ma supar pentru sfatul dat, mai ales ca mi l-ai dat cu duhul blandetii. Stiu, ai dreptate ca ar fi trebuit sa incep a citi prima data Sfanta Scriptura,( la inceputul apropierii mele de Dumnezeu, citind din Sfanta Scriptura mi se parea greoaie) dar mergand pe la manastiri mi-am cumparat tot felul de carti din care incet, incet am invatat sa ma aproprii cat mai mult de bunul Dumnezeu. MI-am cumparat Psaltirea, Ceaslovul, Acatistierul, Din Vietile Sfintilor ,carti de rugaciune si diverse carti.
|
Draga mea,
Sa stii ca si mie mi s-a parut "greoaie" Sfanta Scriptura la inceput, fiindca incepusem cu Vechiul Testament. Cred ca e bine sa gusti putin din Noul Testament si apoi vei dori sa citesti si Vechiul ca sa vezi cum s-a ajuns pana aici si sa vezi cum tot ce s-a scris in Vechiul s-a implinit prin venirea lui Hristos.
Daca as fi inceput sa citesc acum Sfanta Scriptura, n-as citi la rand, ci as incepe cu Evanghelia dupa Luca, fiindca e o prezentare foarte simpla, in stil de poveste a celor intamplate. Apoi as citi
Evanghelia dupa Ioan, care este o explicatie putin metaforica a venirii Mantuitorului. M-as opri la Cap. 13 din Prima Epistola catre Corinteni a Sf. Ap. Pavel, apoi as citi Epistola catre Galateni, cea catre Efeseni, catre Filipeni ale Sf. Ap. Pavel si apoi Epistola soborniceasca a Sf. Ap. Iacov, Intaia Epistola soborniceasca a Sf. Ap. Ioan, etc. Si dupa toate acestea, m-as duce spre Vechiul Testament. Dar nu inainte. Vezi si tu ce "strategie" preferi.
Eu mai si subliniez anumite pasaje pe care doresc sa le recitesc mai des. Vezi si tu cum ti se pare mai folositor pentru tine. Si nu uita ca
scopul nu e cantitatea, ci calitatea. Adica
o citire cu o problematizare continua legata de tine, ceva de genul: "Eu cum ar trebui sa traiesc aceasta? Eu cum ar trebui sa aplic acest lucru in viata mea? Eu cine sunt din scena aceasta: fariseul, vamesul? sau din alta scena: Marta, Maria? sau din alta: talharul din stanga sau cel din dreapta sau ma identific cu Hristos? sau din alta: fiul risipitor, fiul nerisipitor sau aproape am iubirea Tatalui?" sau din alta: "femeia desfranata, iudeii care arunca cu pietre, batranii care se retrag cunoscandu-si pacatele sau Hristos iubitor si iertator?"
Mereu trebuie sa ne intrebam unde suntem si sa ne comparam cu Exemplul Hristos. Eu sunt departe de acest Exemplu, dar cel putin vad distanta mare pana acolo. E mai grav cand traim in indiferenta si nu stim cine suntem si unde ne aflam.
Domnul sa ne ajute sa ne identificam pe zi ce trece mai mult cu Hristos! Spunea Mitropolitul Antonie de Suroj ca pentru a purta un dialog cu Dumnezeu trebuie sa ai ceva in comun cu El, adica sa ne insusim treptat, treptat din caracteristicile Lui. Cele mai importante as zice ca sunt iertarea, iubirea si smerenia. Dar e cale lunga, lunga, lunga...
Elena