Citat:
În prealabil postat de catalin2
Pentru neoprotestanti Biserica primara e pana la 1800-1900, ca atunci au aparut. Sau considerati gresite cuvintele Mantuitorului ca portile iadului nu vor putea birui Biserica Sa. Ar insemna ca vreme de un mileniu si ceva au biruit-o? Asta ca o paranteza.
|
Protestantii au fost si inainte de 1800, mai studiaza istoria nu lua de bun tot ce iti spun unii.
Te-am intrebat de Biserica primara pe un alt topic , era sau nu cea ortodoxa?Va place sa va considerati Biserica primara dar va disociati de cele 7 Biserici descrise in Apocalipsa.
Cuvintele Mantuitorului se refera la faptul ca cei care sunt credinciosi nu vor fi afectati de moartea a doua, iazul de foc. Hristos prin moartea si invierea Lui a invins moartea astfel deschizandu-ne si noua drumul spre Cer.
Citat:
Bineinteles ca Enoh si sf. Ilie au fost ridicati la cer pentru ca asa a vrut Dumnezeu, pentru ca i-a iubit mult si nu a dorit sa ajunga in Iad. Eu v-am raspuns la intrebarea dvs., ca Moise si Sf. Ilie nu puteau fi impreuna cu Iisus la Schimbarea la fata.
|
De unde stii ca ar fi ajuns in iad?Pe Avraam nu l-a iubit Dumnezeu?Dupa tine l-a trimis in iad?Adu un argument ca sfintii VT mergeau in iad.
Cum adica Moise si Ilie nu puteau fi impreuna cu Iisus la schimbarea la fata?Biblia spune clar ca erau si Moise si Ilie cu Domnul Iisus.
Citat:
Si in conceptia asta Sfantul Ilie cum s-a ridicat la cer cu trupul? Oricum, nici nu am zis ca Sf. Ilie si Moise erau cu trupul, nu am studiat asta. Nu stim pilda lui Isus cand se plaseaza in timp, ca nu ne spune.
|
Pilda respectiva era plasata in contextul VT, lucru usor observabil.
Citat:
Iar in Biblie spune de sanul lui Avraam. Si in Iad sunt mai multe lacasuri, nu toti se chinuie la fel. Iar bebelusii nebotezati nu cred ca se chinuie, ca nu au de ce. Raiul e ceva extraordinar, o comuniune cu Dumnezeu. Din perspectiva asta viata pe pamant e ca un iad, comparat cu raiul ceresc. dar unii nici nu se chinuie prea mult. La fel si in Rai, nu au toti aceeasi cinste, cei care se mantuiesc.
|
Asta cu iadul de unde ai mai scos-o?Vezi cum teoriile tale se fundamenteaza pe invataturi neconforme cu Sf Scriptura si apoi spui ca NP sunt cei cu pareri gresite. Iadul e iad, e moartea a doua, nu am gasit nicaieri ca ar fi mai multe lacasuri.Bebelusii nebotezati stai tu linistit ca nu merg in iad.
Citat:
Restul sunt pareri personale ale tale sau ale cultului, noi ne bazam pe parerea unor sfinti care faceau minuni, nu doar isi spuneau o oarecare parere personala gandita peste zi.
Daca oamenii se mantuiau si in VT ce rost ar fi avut venirea Mantuitorului si lucrarea Sa? oricum se mantuiau. Si cand Iisus S-a coborat la Iad de ce S-a dus, in vizita? Normal ca pentru a lua sufletele dreptilor din VT.
|
Si opiniile tale nu sunt niste pareri personale?Veridicitatea unei opinii o da Sf Scriptura nu ca cineva face minuni. Si Simon Magul facea minuni dupa cum Biblia afirma, asta nu insemna ca era un sfant. Vad ca in viziunea ta dc cineva face minuni inseamna ca e sfant. Sfant e cel care traieste dupa voia lui Dumnezeu.
Mantuitorul nu s-a dus in iad sa ia sufletele dreptilor din VT ca ele nu erau acolo. S-a dus sa proclame victoria asupra mortii. Termenul din greaca e a proclama, cel folosit in Petru. Arata-mi tu insa unde spune ca i-a scos pe dreptii VT din iad. Asta cu "normal ca pentru..." e o supozitie de-a ta dar fara nici un fundament.
Te-am rugat sa imi spui de ce ii considera Hristos vinovati pe evrei pt sangele lui Abel?Intrebarea are legatura cu ce discutam noi.
Citat:
E adevarat, nu spunem ca prin pacatul lui Adam am primit moartea toti? Iar prin jertfa Mantuitorului am primit viata vesnica. Nu toti, bineinteles.
|
n-are legatura cu ce te-am intrebat eu.M-am referit la vinovatia poporului evreu pt sangele lui Abel.