Canonul de Pocainta Catre Domnul Nostru Iisus Hristos
Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Suntem la inceput de Post , o perioada in care importanta rugaciunii este capitala in lupta noastra cu ispitele , in lupta noastra cu poftele trupesti , in lupta noastra cu pacatele , caci rugaciunea este pana la urma principala arma impotriva celor lumesti atat de stresante in ultima vreme . Am mai spus si cu alta ocazie , si o repet , atunci cand ne rugam pacatul , caderea noastra inceteaza , iar atunci cand rugaciunea inceteaza , portile pacatului se deshid .Aproape pe fiecare pagina din Evanghelie aflam un exemplu sau o chemare la rugaciune : " Privegheati si va rugati ca sa nu cadeti in ispita " ( Mt. 26,41 ) sau "Cereti si vi se va da ; Cautati si veti afla ; Bateti si vi se va deschide " ( Mt . 7,7 ) sau " Orice veti cere de la Tatal , in numele meu, veti primi " , etc . Cea mai scurta definitie a rugaciunii si cea mai potrivita , o gasim la Sfantul Ioan Damaschin :"Rugaciunea este inaltarea mintii la Dumnezeu ".
|
" Canonul de Pocainta Catre Domnul Nostru Iisus Hristos ", este de un real folos in aceasta perioada in care multi isi marturisesc pacatele prin Sfanta Spovedanie ! Este compus din noua cantari scurte si-l gasim mai in toate cartile de rugaciuni , si are ca dar trezirea nostra si indreptarea mintii spre cele de folos : "O , amar mie , pacatosul , ca sunt ticalos , mai mult decat toti oamenii; pocainta nu este in mine. Ci-mi da mie ,Doamne , lacrimi ca sa plang faptele mele cu amar . . ." Ne cheama sa ne marturisim pacatele noastre cu multa cainta si cu lacrimi , dar totodata este si un strigat la trezie : " Omule nebun si ticalos , pentru ce-ti pierzi vremea in lene ? Gandeste-te la viata ta si te intoarce catre Dumnezeu , ca sa plangi faptele tale cu amar . . . ". Ne mustra : "Desfatata si placuta este aici calea dezmierdarilor , dar amara va fi ziua cea de apoi , cand se va desparti sufletul de trup . Deci pocaieste-te de aceasta , suflete al meu , pentru Imparatia lui Dumnezeu . . . ". Fiecare ne regasim in cuvintele acestui Canon de Pocainta , si de aceea l-am readus , in aceasta perioada , in atentia tuturor : " Adu-ti aminte , ticalosule om , ca de pacate esti robit , cu minciuna , cu clevetirea , cu vrajba ,cu neputinta , ca de o fiara cumplita . Suflete al meu pacatos , au dara aceasta ai voit ? . . ." Nu cred ca cineva poate ramane indiferent la cele scrise in acest Canon de Pocainta , cat ar fi sufletul de impietrit , el vibreaza la cele scrise aici . " Nu nadajdui , suflete al meu , in sanatatea trupeasca cea trecatoare , nici in frumusetea cea degrab trecatoare , ca vezi cum si cei puternici si cei tineri mor ; ci striga : Miluieste-ma , Hristoase Dumnezeule , pe mine nevrednicul . . . " El ne intareste convingerea noastra in marea milostivire a lui Dumnezeu pentru cei ce cu cainta regreta cele savarsite si cauta Calea indreptarii ! Acest Canon de Pocainta are la finalul sau confirmarea nadejdiei noastre in Dumnezeu - in Sfanta Treime : " Nadejdea mea este Tatal , scaparea mea este Fiul , acoperamantul meu este Duhul Sfant , TREIME SFANTA SLAVA TIE !+ ". Citirea acestui Canon de Pocainta , nu cred ca ne rapeste mai mult de 15-20 de minute , asa ca efortul este minim , fata de beneficiile obtinute prin citirea lui . Sa postim cu trupul , dar mai ales cu sufletul ! Post binecuvantat tuturor !