View Single Post
Vechi 18.11.2010, 19:37:43
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Canonul de Pocainta Catre Domnul Nostru Iisus Hristos

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Suntem la inceput de Post , o perioada in care importanta rugaciunii este capitala in lupta noastra cu ispitele , in lupta noastra cu poftele trupesti , in lupta noastra cu pacatele , caci rugaciunea este pana la urma principala arma impotriva celor lumesti atat de stresante in ultima vreme . Am mai spus si cu alta ocazie , si o repet , atunci cand ne rugam pacatul , caderea noastra inceteaza , iar atunci cand rugaciunea inceteaza , portile pacatului se deshid .Aproape pe fiecare pagina din Evanghelie aflam un exemplu sau o chemare la rugaciune : " Privegheati si va rugati ca sa nu cadeti in ispita " ( Mt. 26,41 ) sau "Cereti si vi se va da ; Cautati si veti afla ; Bateti si vi se va deschide " ( Mt . 7,7 ) sau " Orice veti cere de la Tatal , in numele meu, veti primi " , etc . Cea mai scurta definitie a rugaciunii si cea mai potrivita , o gasim la Sfantul Ioan Damaschin :"Rugaciunea este inaltarea mintii la Dumnezeu ".
"Canonul de Pocainta Catre Domnul Nostru Iisus Hristos ", este de un real folos in aceasta perioada in care multi isi marturisesc pacatele prin Sfanta Spovedanie ! Este compus din noua cantari scurte si-l gasim mai in toate cartile de rugaciuni , si are ca dar trezirea nostra si indreptarea mintii spre cele de folos :"O , amar mie , pacatosul , ca sunt ticalos , mai mult decat toti oamenii; pocainta nu este in mine. Ci-mi da mie ,Doamne , lacrimi ca sa plang faptele mele cu amar . . ." Ne cheama sa ne marturisim pacatele noastre cu multa cainta si cu lacrimi , dar totodata este si un strigat la trezie :" Omule nebun si ticalos , pentru ce-ti pierzi vremea in lene ? Gandeste-te la viata ta si te intoarce catre Dumnezeu , ca sa plangi faptele tale cu amar . . . ". Ne mustra : "Desfatata si placuta este aici calea dezmierdarilor , dar amara va fi ziua cea de apoi , cand se va desparti sufletul de trup . Deci pocaieste-te de aceasta , suflete al meu , pentru Imparatia lui Dumnezeu . . . ". Fiecare ne regasim in cuvintele acestui Canon de Pocainta , si de aceea l-am readus , in aceasta perioada , in atentia tuturor :" Adu-ti aminte , ticalosule om , ca de pacate esti robit , cu minciuna , cu clevetirea , cu vrajba ,cu neputinta , ca de o fiara cumplita . Suflete al meu pacatos , au dara aceasta ai voit ? . . ." Nu cred ca cineva poate ramane indiferent la cele scrise in acest Canon de Pocainta , cat ar fi sufletul de impietrit , el vibreaza la cele scrise aici . " Nu nadajdui , suflete al meu , in sanatatea trupeasca cea trecatoare , nici in frumusetea cea degrab trecatoare , ca vezi cum si cei puternici si cei tineri mor ; ci striga : Miluieste-ma , Hristoase Dumnezeule , pe mine nevrednicul . . . " El ne intareste convingerea noastra in marea milostivire a lui Dumnezeu pentru cei ce cu cainta regreta cele savarsite si cauta Calea indreptarii ! Acest Canon de Pocainta are la finalul sau confirmarea nadejdiei noastre in Dumnezeu - in Sfanta Treime :" Nadejdea mea este Tatal , scaparea mea este Fiul , acoperamantul meu este Duhul Sfant , TREIME SFANTA SLAVA TIE !+ ". Citirea acestui Canon de Pocainta , nu cred ca ne rapeste mai mult de 15-20 de minute , asa ca efortul este minim , fata de beneficiile obtinute prin citirea lui . Sa postim cu trupul , dar mai ales cu sufletul ! Post binecuvantat tuturor !