Citat:
În prealabil postat de delia31
Tricesimus, se intelege ca ai alte pareri, asta e problema ta, dar te rog frumos nu ne calca ortodoxia in picioare doar pentru ca n-o intelegi
|
Stați liniștită nu mai victimizați în numele ortodoxiei, nu am asemenea intenții barbare. Și de altfel, ortodoxia nu e chiar preș în ușă de biserică...
Citat:
Motivatia ortodoxa pentru cinstirea icoanelor sta tocmai in a intelege VT neaparat prin prisma NT.
|
Nu vă supărați că vă trag de mânecă: "cinstirea icoanelor" și nici măcar icoanele nu apar deloc în VT și în NT!
Citat:
De aceea le-a poruncit evreilor sa nu-si faca nici o asemanare a nici unui lucru din cer sau de pe pamant, adica sa nu si-L imagineze in nici un fel, pt. ca oricum si L-ar fi imaginat, nu ar fi corespuns cu ceea ce e El.
Odata cu intruparea celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi intr-o persoana umana lucrurile iau alta dimensiune.
|
Indiferent de schimbarea "dimensiunii", porunca divină tot poruncă rămâne, nu se schimbă conjunctural. Este interzisă reprezentarea și închinarea înintea ei. Punct.
Cine vă garantează că reprezentarea iconografică a lui Hristos corespunde realității? Un mozaic la distanță de trei secole, ori o iluzorie pictură pierdută a doctorului Luca? Hai să fim serioși! Ca să nu mai vorbim că pretinsa cinstire a acestor reprezentări
înaintea cărora (exact cum spune porunca să nu se facă) se pleacă, se fac temenele, se tămâiază, se fac slujbe, reprezintă un grav prejudiciu adus lui Dumnezeu căruia trebuie să ne închinăm în duh și adevăr.
Cum v-ar cădea să-l vedeți pe iubitul dvs. stând cu spatele și pupând de zor o caricatură ce vă seamănă vag? Și asta în timp ce repetă continuu că vă iubește? Și asta ani și ani la rând... Acum înțelegeți de ce inima Lui sensibilă de Dumnezeu e afectată și L-a determinat să dăltuiască în piatra Decalogului cuvântul omenesc "
gelozie" (Ieșirea 20,5)?
Citat:
Oricat ai incerca sa zici ca nu scrie concret in nici un verset despre cinstirea Chipului vazut al lui Hristos, nu poti nega (decat izbind inutil cu piciorul in tepusa) acest Adevar care transpare logic din metalimbajul Scripturii: Persoana Lui Hristos (divino-umana, nevazutul devenit vazut) – inclusiv imaginea Lui vazuta – e vrednica de a fi reprezentata si cinstita.
|
Da Delia, totuși mi se pare o exagerare să faci temenele, să tămâiezi și să săruți imaginația imaginii imaginii. Căci în fond, asta este icoana: imaginația (bogată sau săracă din punct de vedere artistic- nu discutăm acum) iconarului cu privire la felul cum ar trebui să arate imaginea (reprezentarea grafică) imaginii [
είκών] nevăzutului Dumnezeu- adică Hristos!
Citat:
nu te obliga nimeni sa ai icoane in casa, dar noua ,,da-ne voie,,  sa le acordam respectul pe care il merita si Scriptura.
|
Din partea mea, puteți să vă trăiți credința cum doriți. N-am să ard icoanele și nici n-am să le rad de pe pereți.