Citat:
În prealabil postat de user11
[i][b][u]
Cum pot fi interpretate urmatoarele:
IOAN 6:
38. pentru ca M'am pogorat din cer ca sa fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M'a trimis.
Mt 26:39, Mc 14:36, Lc 22:42, In 3:13, In 4:34, In 5:30, In 8:28-29
39. Iar voia Celui ce M'a trimis, aceasta este: sa nu-l pierd pe nici unul din cei pe care Mi-a dat, ci sa-l inviez in ziua de apoi.
In 6:44, In 6:54, In 11:24
40. Ca aceasta este voia Tatalui Meu, ca tot cel care-L vede pe Fiul si crede in El sa aiba viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua de apoi".
In 3:16, In 5:24, In 6:44, In 6:54, In 11:24
MARCU 16:
14. In cele din urma, pe cand cei unsprezece sedeau la masa, El li S'a aratat si i-a dojenit pentru necredinta si impietrirea inimii lor, ca nu i-au crezut pe cei ce-L vazusera inviat.
Mt 28:16-17, Lc 24:36-41, In 20:19, 1Co 15:5
15. Si le-a zis: "Mergeti in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la toata faptura.
Is 2:3, Is 52:10, Mt 28:19, Col 1:23
16. Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui; dar cel ce nu va crede, se va osandi.
IOAN 20:
27. Apoi i-a zis lui Toma: "Adu-ti degetul tau incoace; si vezi mainile Mele; si adu-ti mana ta si pune-o in coasta Mea; si nu fi necredincios, ci credincios!"
28. Raspunzand Toma, I-a zis: "Domnul meu si Dumnezeul meu!"
29. Iisus i-a zis: "Pentru ca M'ai vazut, ai crezut; fericiti cei ce au crezut fara sa fi vazut!"
...
31. Iar acestea s'au scris, pentru ca voi sa credeti ca Iisus este Hristos, Fiul lui Dumnezeu; si, crezand, viata sa aveti intru numele Lui.
Ce trebuie facut!? propovaduita credinta in Iisus sau inchinarea la icoane?
Propovaduirea in cuvinte a faptelor sfintilor si a face fapte sau afisarea icoanelor si indemnarea de inchinare la acestea!?
MARCU 16:
20. Iar ei, plecand, au propovaduit pretutindeni, Domnul lucrand impreuna cu ei si intarind cuvantul prin semnele ce urmau. Amin.
FA 14:3, FA 19:11, 1Co 3:6, Evr 2:3-4
|
de ce sau una...sau alta? de ce nu si una si alta?
Mie nu mi-e prea clar de ce se considera ca invatatura Evangheliei si cinstirea icoanelor ar fi disjuncte si s-ar exclude reciproc. Din contra, in ortodoxie se propovaduieste un Dumnezeu nevazut si vazut simultan, inaccesibil si accesibil simultan, duh care transcende spatiul, timpul, materia, in Ortodoxie Il propovaduim pe Hristos al carui chip vizibil in icoana transcende suportul material (lemnul, sticla, zidul pe care e pictat) si prin care si dincolo de care trece harul Lui prin care Dumnezeu lucreaza tainic.
Versetele din Scriptura, la care te referi nu trebuie interpretate decat in Duhul care a inspirat Scriptura, adica tinand cont de intreg mesajul ei, nu izolate de context, respectand subtextul si mai ales metatextul (mesajul adanc, duhovnicesc de dincolo de cuvintele limbii omenesti in care citesti Biblia, fie ca e romana, greaca, ebraica, sau vreo alta limba moderna).
Cuvintele Scripturii si mesajul ei se inteleg pe mai multe nivele dar in toata profunzimea lor, se inteleg doar daca cititorul e ,,conectat,, prin har la
Cuvantul-cel-cu-trup-de-om-care-e-Hristos.
Iar conectarea asta se face doar prin harul Sfintelor Taine (in special Sf.Impartasanie), smerenie, despatimire, rugaciune etc.
Pana sa ajungem noi la intelegerea in profunzime, citim si intelegem nedesavarsit si de multe ori chiar gresit.
Pt. ca intelesul ei e dincolo de nivelul intelectual, rational.
Scriptura se intelege corect si profund numai cu sufletul curat care e ca o fereastra. Daca fereastra e murdara, vezi afara in alte culori decat cele reale. Deci, intai trebuie curatat sufletul mai ales de ucigatorul pacat al mandriei de a ne increde in desteptaciunea noastra de 2 bani cand e vorba de cele ale lui Dumnezeu.
Pana atunci, citim chiar si asa, dar de interpretat, ii lasam pe sfinti, ca ei
s-au curatit de patimi. Interpetarea mea ar fi praf si cenusa, de aceea iti recomand pentru inceput o talcuire a Sf. Ioan Gura de Aur :
http://www.ioanguradeaur.ro/carti/co...ia-de-la-ioan/
si
Rugaciune pentru citirea cu folos a Sfintei Scripturi
Straluceste in inimile noastre, Iubitorule de oameni Doamne, lumina cea neinserata a cunostintei dumnezeirii Tale si deschide ochii cugetului nostru spre cunoasterea evanghelicelor Tale propovaduiri; pune intru noi si frica de fericitele Tale porunci, ca poftele trupesti cu totul calcandu-le, viata duhovniceasca sa petrecem, toate cele ce sunt spre placerea Ta cugetandu-le si facandu-le. Ca Tu esti luminarea si sfintirea si mantuirea sufletelor noastre si Tie slava inaltam: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Rugaciune mai inainte de Sfintele Citiri dupa Apanthisma Cuviosului Nicodim Aghioritul
Doamne Iisuse Hristoase, Cuvantul lui Dumnezeu, deschide urechile si ochii inimii mele, ca sa ascult cele ale Tale, sa le pricep desavarsit si in toate sa fac voia Ta, ca nevrednic sunt eu pe pamant si numai de la Tine imi vine lumina cea adevarata. Nu ascunde de mine talcul cel adanc al poruncilor Tale, ci descopera ochii mei, nu doar pe cei trupesti, ci si pe cei launtrici, ca sa inteleg tainele si minunile legii Tale. Caci intru Tine, Dumnezeul meu, nadajduiesc spre luminarea mintii si spre imblanzirea inimii mele, ca binecuvantat esti Tu in vecii vecilor. Amin
Doamne ajuta!