Subiect: Primatul papal
View Single Post
Vechi 19.11.2010, 17:46:02
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit

That apostolic primacy which the Roman Pontiff possesses as successor of Peter, the prince of the apostles, includes also the supreme power of teaching. This Holy See has always maintained this, the constant custom of the Church demonstrates it, and the ecumenical councils, particularly those in which East and West met in the union of faith and charity, have declared it.

Sursa: Conciliul Vatican 1, Sesiunea 4, cap. 4, pct. 1

Din acest fragment se vede că primatul papal se referă nu doar la puterea jurisdicțională, ci se referă la o pretinsă putere supremă de a învăța (credința și morala, din câte se înțelege mai jos). Ori se pune problema de unde și până unde această putere supremă de a învăța, pentru că aceasta presupune ca papa să fie deținătorul suprem al adevărului. Însă părerea mea este că acest fapt contrazice Sfânta Scriptură pentru că în Evanghelia după Ioan călăuzirea la tot adevărul, prin Duhul Sfânt este promis și dăruit de Hristos tuturor Apostolilor.

Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac, Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaște; voi Îl cunoașteți, că rămâne la voi și în voi va fi! (Ioan 14:16-17)

Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu. (Ioan 14:26)

Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti. Acela Mă va slăvi, pentru că din al Meu va lua și vă va vesti. Toate câte are Tatăl ale Mele sunt; de aceea am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă. (Ioan 16:13-15)

Aceste fragmente din Evanghelia după Ioan pot constitui și chiar constituie argumente pentru a demonstra că, prin Duhul lui Dumnezeu, harisma adevărului, și mai precis a tot adevărului sau a întregului adevăr este promisă și va fi dăruită întregului Colegiu Apostolic. Prin urmare dacă prin Duhul Sfânt, promis de Mântuitorul Iisus Hristos, întregul Colegiu Apostolic va beneficia de promisiunea Mântuitorului că vor fi conduși la tot adevărul, că Duhul Sfânt le va aduce lor aminte de toate cuvintele Mântuitorului, atunci din aceasta devine evident că acela care are puterea supremă de învățătură în Biserica lui Hristos, bazat pe harisma adevărului promisă tuturor apostolilor prin Duhul Adevărului, este Colegiul Apostolic. Acest fapt este de natură să se opună pretențiilor unor papi care se pretind doar pe ei înșiși, ca pretinși urmași ai credinței lui Petru, a avea puterea supremă de învățătură în Biserica lui Hristos. Și tot prin urmare, rezultă din acest fragmente din Evanghelia după Ioan, că primatul apostolic al lui Petru, în cazul în care ar fi existat, nu poate presupune autoritatea supremă în materie de învățătură pentru că această autoritate este promisă și dăruită de Hristos prin Duhul Sfânt întregului Sinod Apostolic și nu exclusiv unuia singur dintre apostoli.

Bineînțeles, în cazul în care raționamentul meu este greșit, nu m-ar deranja să fiu contrazis, însă cu argumente, nu cu vorbe goale.

Last edited by doctor_faustus; 19.11.2010 at 17:50:08.
Reply With Quote