View Single Post
Vechi 21.11.2010, 15:13:44
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Dumneavoastră ați folosit expresia, de ce mă acuzați acum pe mine că nu e biblică?

Ați spus sau nu "instrument al salvării, așa cum sunt icoanele"?
Domnule, ceea ce am spus eu este că icoanele sunt un instrument al salvării, așa cum sunt și statuile, crucifixurile și alte lucruri folositoare cultului. NU am spus despre credință că ar fi instrument al salvării. Credința, ca și Botezul din punctul nostru de vedere, este condiție a salvării. Instumentul e ceva care mijlocește, care e folositor, care te ajută în scopul pe care îl ai. În principiu, poți să te mântuiești și fără icoane. Cam așa cum poți să vânezi și fără pușcă.

Citat:
De acord (asta și scoate în evidență 'lungul citat'). Puteți să-mi indicați unde găsim "instrucțiunile lui Dumnezeu" cu privire la confecționarea icoanelor?
Instrucțiunile lui Dumnezeu privind Șarpele de Aramă le găsiți în Biblie. Tot acolo găsiți și instrucțiunile Lui privind cum să fie Chivotul Legii. În "Împărați" găsiți instrucțiunile Lui despre cum să fie Templul. Până la detaliu, dovadă că Domnul este foarte interesat de felul în care oamenii trebuie să Îi aducă cult.
Și astăzi, Dumnezeu vorbește oamenilor exact așa cum s-a întâmplat în timpurile vechi și dintotdeauna. De ce credeți că ar fi altfel ? Din timp în timp, anume MULT mai des decât ați fi înclinat să credeți, El arată prin intermediul unor oameni aleși de El cum să I se aducă cinstea cuvenită. Cum să fie pictate icoanele. Cum să fie făcute crucile. Ce să cuprindă rugăciunile care Îi plac. Ca să mă refer la un singur exemplu, citiți Jurnalul Sfintei Faustina (Kowalska) și vă lămuriți acolo cum dorește Isus să fie pictat și cum El a transmis această dorință în urmă cu vreo 7 decenii. Reproduceri ale acelei picturi le puteți vedea în orice biserică romano-catolică, în mod deosebit în postul Paștelui.
Religia mea este o religie vie, domnule. Iar Dumnezeul meu este un Dumnezeu viu. Același cu Dumnezeul părinților mei, al lui Abraham, Isaac și Iacob-Israel. Înțelegeți ? Nu e Dumnezeul care a trăit doar în vremea Torei, ci El este, credem noi, în permanentă legătură și astăzi cu Poporul Ales. Care popor este, după părerea mea, Biserica Catolică. Dumnezeu nu ne-a lăsat (doar) o carte și apoi în voia sorții. Ne-a lăsat, în schimb, o Biserică. La data la care Sf Ap Paul a scris ultima sa Epistolă, Biblia nu exista. În schimb, exista Biserica. Avusese loc primul Conciliu. Trecuse deja prima schismă. Începuse deja activitatea de misiune. Era, cu alte cuvinte, o Biserică deja matură și foarte ferventă, când Biblia nu era. Iar locul în care trebuie pusă virgula, după "îți spun" sau după "astăzi", era chiar ultima preocupare a creștinilor.

Citat:
După cum ați observat, în cele peste 3.000 de postări nu am adus niciodată ca argumente citate din E.G.White. Ca să mă laud: a reușit cineva această performanță (tot la 2 postări văd câte un lung citat din sfinții părinți)?
Nu e comparabil.
1) Pentru noi, Sfinții Părinți fac parte din izvoarele de învățătură. O afirmație a unui Sfânt Părinte este argument de autoritate pentru cei care fac parte dintre religiile apostolice. Desigur, o regulă de bază a apologeticii este să nu folosim argumente din acest registru cu cei ca dv, al căror unic izvor de învățătură este Biblia, din exact aceleași motive pentru care cu ateii folosim numai argumente din registrul științific și nici măcar biblic. A te sluji de vreun citat din Ioan Gură de Aur când vorbești cu protestanți e ca și când te-ai sluji de un citat din "Evanghelia după Ioan" când vorbești cu un ateu.
2) Pentru dv, singura sursă pe care pretindeți a vă baza este Biblia. Prin urmare, Ellen G. White nu ar trebui să fie o sursă de autoritate. De aceea, citatele din Ellen G. White ori alți "profeți" pe care poate că îi mai aveți nu trebuie folosite nu numai între dv și noi, dar nici când vorbiți între dv. Practic, e fix același lucru (are aceeași greutate) dacă Ellen G. White spune ceva sau dacă Tricesimusquintus spune ceva.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 21.11.2010 at 15:24:37.
Reply With Quote