Citat:
În prealabil postat de macsim
Interesant doctore ... si multumesc pentru felul crestinesc si plin de iubire si respect in care imi raspundeti ...
Dar, tot nu mi-ati raspuns la intrebarea legata de "Cuvantul Meu" ... la care Cuvant se refera Domnul?
|
După cum bine ai văzut și pot să te asigur eu nu am afirmat vreodată că Dumnezeu nu S-a făcut cunoscut prin Revelația Sa care este Hristos. Sfânta Scriptură este un mod fundamental de cunoaștere a lui Dumnezeu. Însă ceea ce am vrut să spun este că cunoașterea lui Dumnezeu se poate face și pe alte căi complementare Scripturii și pe care neoprotestanții nu doar că nu le cunosc dar nici nu le iau la socoteală. Spre exemplu putem să luăm în considerare Scriptura, însă în scriptură există un verset (nu îmi aduc aminte care) în care sfântul Paul vorbește despre dragostea care depășește orice cunoaștere, orice înțelegere; un astfel de verset într-un fel poate fi interpretat de un simplu credincios care înregistrează la nivel mental, rațional că Dumnezeu a iubit mult lumea etc, însă un gnostic sau un mistic știe din proprie experiență că există un nivel de cunoaștere a unei iubiri și a unui adevăr care efectiv depășește orice cunoaștere, fiind suprarațional. Prin urmare vezi bine că Evanghelia are multiple nivele de înțelegere și interpretare funcție și de statura duhovnicească a credinciosului.