View Single Post
Vechi 24.11.2010, 12:47:41
FiulRisipitor's Avatar
FiulRisipitor FiulRisipitor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru FiulRisipitor
Implicit

Salutare tuturor,
Ideea topicului este foarte buna, si da, trebuie facut ceva, insa cauza provocatoare este mult mai complexa si greu de eliminat.Sunt departe de a da sfaturi, dar pentru ca si eu m-am simtit de nenumarate ori deranjat de diverse lucruri o sa incerc sa formez o parere. Trebuie sa mentionez ca am fost deranjat uneori de cei care pur si simplu sunt doar fizic la biserica dar si de cei care dintr-un exces de zel trag observatii legate de gesturile altora din biserica - vorbesc aici de absorvatii fara argumente serioase, mai mult chestii babesti.
Citat:
În prealabil postat de Crestin_Simona Vezi mesajul
Fac apel ca sa luam atitudine in urmatoarele probleme:
1. Ascultarea fortata a horoscopului in statiile de autobuz sau oriunde in localurile publice!
In Romania am locuit in Timisoara si acolo nu erau, si nu cred ca sunt (asa era ultima data cand am fost acolo) difuzoare in statiile de autobuz sau tramvai. Prima data cand am venit in Germania (2003) erau doar in statiile de metrou muzica si alte informatii vocale. Acum s-au redus la panouri LCD pentru ca mai mult de 50% din oameni au castile in urechi sau citesc. Nu stiu daca populatia a cerut liniste, dar ar fi un pas. Cat despre localurile publice (local public pentru mine nu este tot una cu loc public, local public - cluburi, mall etc, loc public - stadion, spital, parc) este oarecum de inteles, dar nu neaprata de acceptat. Daca noi dorim in biserica cele placute lui Dumnezeu, atunci si potrivnicul isi afiseaza in localurile lui cele placute lui.
Citat:
2. Sa se lucreze sau sa se organizeze orice alta activitate in aproprierea bisericilor in timpul Sfintelor Liturghii!
Poate treburile s-au schimbat si acum oamenii mai lucreaza duminica. De obicei toti asteapta weekendul sau zilele libere. Acum depinde si de ce lucreaza duminica: ca nu au facut treaba la timp si trebuie predata lucrarea, ca vor mai multi bani, sau ca ii obliga angajatorul? In primele 2 cazuri e problema educatiei: obisnuiti sa fie lenesi, nu inteleg ca rostul in viata nu sunt banii. Iar daca pana la o anumita varsta nu au invatat asta e tare greu sa-i schimbi. In ultimul caz se poate discuta cu detinatorul lucrarii ca pe perioada liturghiei sa opreasca lucrarile, mai departe depinde de gradul de intelegere al acestuia care e tot o problema de educatie.De cand sunt in strainatate ma intreb oare de ce aici nu numai de Paste si de Craciun au oamenii zile libere ci se respecta toate sarbatorile mari(aprox 15 zile), sunt ei mai crestini ca noi? Imi place sa cred ca nu, si ca la noi este doar inca o indobitocire ramasa de la comunism care va trece cu timpul.
Citat:
3. Interzicerea si sanctionarea usturatoare a celor care isi fac nevoile si inca cu fata ca sa

nu spun altceva - spre iertare sa-mi fie - spre/langa Sfintele Biserici!
Cum mai spunea cineva, asta e, pe langa lipsa de educatie, o treaba de organizare a politiei, care dupa ce ia mita in loc de amenzi fac si demonstratii ca vor mariri de salarii, iar meseriasii nostri politicieni la negocierile cu demonstrantii uita sa aduca in discutie asta. E un lant al slabiciunilor.....
Citat:
4. Interzicerea fumatului si a vorbitului trivial al muncitorilor care construiesc, repara, etc.

sau orice alt lucru care-l fac in incinta Bisericilor!
Asta inca nu am auzit/vazut si sper ca in cazul in care s-a intamplat este doar un caz izolat. Tatal meu fumator inrait, avea mai mult de 30 de ani de fumat, si ne trecut prea des pe la biserica, chiar cu atitutdine contra preotilor, cand a ajutat la inoirea picturii bisericii nu fuma in biserica - macar din bun simt daca nu din credinta.
Citat:
5. Rugamintea de a se afisa la intrarea in Biserica Ortodoxa a unui afis (cum sunt si cele pentru interzicerea telefoanelor) cu reguli de buna cuviinta in Biserica, cum ar fi de exemplu: barbatii sa se alinieze intr-o parte si femeile in cealalta parte, obligativitatea unei tinute corespunzatoare - poate mai bine zis interzicerea purtarii fustelor mini, de exemplu, care dau motiv de sminteala!
Biserica ortodoxa unde merg eu are astfel de afise la intrare: respectarea linistii, inchiderea telefoanelor mobile, lipsesc cele legate de tinuta dar am aflat ca preotul la spovedanie atrage atentia multora. Cu toate acestea se mai intampla sa fie galagie in biserica pe care dupa caz preotul le sanctioneaza: se opreste din rugaciune si tace pana cand biserica se linisteste complet, si/sau la finalul slujbei tine cate o morala buna cat inca o predica. Imi aduc aminte ca odata slujba s-a prelungit cu mai mult de o ora jumate, iar cei care de nerabdare se agita acum prefera sa faca liniste ca sa se termine mai repede slujba, sau pleaca pur si simplu. Solutii se pare ca sunt, in functie de caz, dar niciodata nu sunt 100%. Doar nu credem ca diavolul va sta pe pace sa se faca liturghia fara nici o abatere!
Citat:
Daca nu cartim cand purtam o anumita tinuta obligatorie la joburile noastre cu atat mai mult sa nu ne deranjeze ca suntem sfatuiti de Biserica spre un mult mai mare folos!
Cred ca in cazul jobului omul a inteles pericolele dar daca nu e educat religios nu stie ca si in cazul rugaciunii poate pierde mult mai mult decat un job - sufletul.
Asa cum s-a mentionat si de alti colegi, ajung si eu la concluzia ca tine cel mai mult de educatie. Cei deja trecuti prin viata e greu sa-i mai schimbi, dar nu inseamna sa stam cu mainile in san. Cred ca trebuie macar sa-i atentionam ca le lipseste ceva. Metoda... e greu de aflat ca nu e intotdeauna aceiasi. Uneori atentionam cu cuvant, dar cum zicea Sf. Teofan Zavoratul - numai daca e dispus sa asculte, uneori prin exemplu. Cred si ca daca pe noi insine ne educam corespunzator, si apoi sa fim exemplu bun copiilor nostri deja am facut mult.
Toate cele bune va doresc.