Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Dragii mei, aproape am impresia ca dialogul dintre voi a fost o incercare deliberata de a demonstra adevarul sustinerilor mele.
Ortodoxia este laudabila, frumoasa, dezirabila, dar.... unde este Ortodoxia ? La paradosis, la catalin2, la ioannistor ? La Slatioara sau la Patriarhia ecumenica a Constantinopolului ?
Daca dumneavoastra trei ati accepta provocarea mea si v-ati inchide intr-o camera sub conditia de a nu iesi afara pana nu ati ajuns la un consens cu privire la cine este ortodox adevarat si cine este eretic si schismatic, probabil ca ati ramane acolo muuuuuulta vreme :)
Iata unul dintre motivele pentru care Mantuitorul a instituit slujirea de Print al apostolilor - pentru ca oamenii, sarmanii oameni, atat de predispusi sa cada in schisme, sectarisme, dezbinari si certuri, sa aiba un semn vizbil, un far, care sa le arate - Aici este Biserica. Bun sau rau, pacatos sau sfant, Papa a indeplinit intotdeauna aceasta functie, iar credinciosii n-au avut nevoie sa cunoasca teologie trinitara sau eclesiologie si drept canonic (sau sa se increada in episcopul x sau y) pentru a sti daca se afla in Biserica.
Mantuitorul a stiut ca oile sale sunt usor de risipit, si a luat masurile necesare pentru ca nici o oaie sa nu aiba scuza ca nu a stiut unde este pastorul cel adevarat sau slujitorii sai.
|
Cred ca glumiti, va legati de o mica schisma data de schimbarea calendarului, uitand ca din BC au iesit toate sutele de denominatii existente azi?
E ca si cum ati zice ca puneti un catolic, cu un adventist, cu un luteran, cu un calvin, cu un unitarian, cu un baptist, cu un penticostal si lista e lunga. Pai cu unul care tine vechiul calendar am avea ce sa vorbim pentru ca nu e eretic, are aceeasi inavatura ortodoxa.
De-a lungul timpului au fost foarte putine ruperi din BO, pe cand in BC stim ce s-a intamplat. Deci teoria dvs. e exact invers cu ceea ce se vede in practica.