Citat:
În prealabil postat de iustin10
Daca in sfintii Apostoli credeti,ei s-au impartasit sau nu?
|
Da, și da.
Citat:
Caci daca spuneti ca apostolii au facut doar o comemorare a Cinei Domnului
|
Comemorarea nu este a Cinei, ci a Domnului și anume a Jertfei Sale. Și nu o spunem noi, ci apostolii înșiși:
"
23. Căci eu de la Domnul am primit ceea ce v-am dat și vouă: Că Domnul Iisus, în noaptea în care a fost vândut, a luat pâine,
24. Și, mulțumind, a frânt și a zis: Luați, mâncați; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi. Aceasta să faceți spre pomenirea Mea.
25. Asemenea și paharul după Cină, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă întru sângele Meu. Aceasta să faceți ori de câte ori veți bea, spre pomenirea Mea.
26. Căci de câte ori veți mânca această pâine și veți bea acest pahar, moartea Domnului vestiți până când va veni." (
1 Cor.11)
Citat:
Asa ca acceptati macar ipotetic,ca de la apostoli sa vina aceasta taina
|
Acceptăm că vine și de la/prin apostoli, doar că nu o numim Taină, cum nici ei nu au numit-o așa. Împărtășania a fost intitulată "Taină" doar pentru a justifica iluzoria transformare mistică a pâinii în carne și a vinului în sânge.
Citat:
ca sa va feriti de cazul cand aceasta ar fi reala,si a-ti fi doar niste calcatori de lege,Voi va bazati tocmai pe scripturile revelate prin apostoli,si riscati sa fiti orbi la una din cele mai importante invataturi ale lor,poate nu exprimata 100% clar,dar care macar probabila,poate fi.
|
De ce nu spuneți lucrurilor pe nume? Această învățătură a prefacerii mistice este exprimată 0% de apostoli, iar dacă ar fi fost o învățătură atât de importantă trebuia să se reflecte măcar în câteva procente acolo...
Citat:
In acest sens multe din citatele sf ap Pavel,v-ar putea pune pe ganduri.
Chiar daca le dati propria interpretare,aceasta nu inseamna 100% ca aveti dreptate,asa ca fiti mai precauti,si ganditi-va cu spaima: daca ceea ce desconsiderati voi,este chiar Trupul Domnului?
|
Nu e vorba deloc de o "desconsiderare", dimpotrivă tratăm problema Cinei Domnului cu toată atenția și considerația necesară unui act sfânt lăsat de Însuși Domnul Hristos. Vorbiți de citate ale apostolilor care să ne pună pe gânduri și despre prezumtive călcări de Lege vis a vis de "prefacerea vinului în sânge"; însă v-ați gândit vreodată la această interdicție a primului "sinod ecumenic" care spune explicit:
"
Ci să le scriem să se ferească de întinările idolilor și de desfrâu și de (animale) sugrumate și de sânge." (
Fapte 15,20)
"
Cât despre păgânii care au crezut, noi le-am trimis o scrisoare, hotărându-le să se ferească de ceea ce este jertfit idolilor și de sânge și de (animal) sugrumat și de desfrâu." (
Fapte 21,25)