"din cate stiu doar cei bolnavi sunt scutiti de post. sanatosii kre nu vor sa-l tina, deobicei nu-l tin din lene, lipsa de vointa, ambitie, din comoditate, eventual se gandeste doar la placerea trupeasca... si asa mai departe."
Astea sunt motive superficiale...si da, poate cel mai des intalnite. Poate pur si simplu mi-am dat seama ca postul este benefic doar pentru trup si nu ma ajuta spiritual(pe mine) cu nimic. Poate pur si simplu mi-am dat seama ca as fi ipocrita fata de mine daca as tine postul doar de dragul fatadei sau de frica. Cine reuseste sa tina post pentru ca asa simte si nu de frica, tot respectul. Insa decat sa tin post fara sa cred intr-adevar in acel post, mai bine nu il tin(si nu este comoditate, ba chiar am vointa si daca as vrea as putea tine intreg postul).
In general vorbind, unele dogme, reguli bisericesti sunt de bun simt si tin de morala..pe care le respect deoarece cred in ele; cele care mie personal mi se par exagerate si absurde nu le pot respecta decat daca sunt ipocrita si prefer sa nu fiu...si repet, nu este vorba de comoditate, usurinta, delasare; incerc sa fiu cat se poate de sincera cu mine insami
|