Subiect: Icoane
View Single Post
Vechi 28.11.2010, 20:28:08
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Nu cred ca ar trebui sa ne preocupe atat cu ce seamana anumie gesturi liturgice. Poate ar trebui sa ne preocupe mai mult intelegerea semnificatiei lor. Plus ca nu mi se pare normal sa schimbi ceva doar fiindca oamenii nu (mai) inteleg ce inseamna.
Oricum, eu nu am de gand sa ma inchin la icoane in care mana sfantului seamana cu semnul masonic. De preocupat e firesc sa ma preocupe. Unii mizeaza prea mult pe faptul ca acesta e un amanunt. E un amanunt esential. De schimbat, au schimbat altii. Se pune problema, de fapt, sa revenim la normal si sa nu se mai includa semne masonice pe icoane. Crestinii pur si simplu n-ar trebui sa cumpere asa ceva. Adica masonul crede ca se inchina vrajitorului Pan, iar crestinul crede ca se inchina lui Hristos ori unui sfant. Asta e blasfemie, fara suparare!

In ultimul timp, acest semn e deranjant, e agresiv, iar icoana parca nu mai e icoana! De ce se apuca de pictat icoane oameni care n-au nicio treaba cu Dumnezeu? E firesc sa avem spirit critic si sa nu cumparam orice, daca economia de piata permite oricui sa picteze icoane.

Icoanele vechi nu contin asemenea aberatii. Prefer litografiile dupa icoane vechi, pictate de oameni induhovniciti.

In plus, am observat un anumit zel in inlocuirea icoanelor in care Iisus era reprezentat ca imparat cu icoane de acest fel. E bine sa ma prefac ca nu observ? Iisus e palmuit si calomniat sub ochii mei! In icoana anterioara, Sfantul Nicolae nu are nicio caracteristica a unui sfant. Asemenea icoane il indeparteaza pe crestin de Biserica. Daca nu mai sunt iconari cu viata sfanta, sa se faca litografii. E in joc credinta noastra. Ar trebui sa ne pese.

Last edited by antoniap; 29.11.2010 at 21:23:12.
Reply With Quote