Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Nu stiu cum se face de te regasesti tu Anna in multe din exemplele mele. Cred ca trebuie sa mergi la preot sa te spovedesti sa poti trimite gandurile necurate departe de tine.
|
Pai o fi din cauza ca am purtat aceste discutii pe alt thread si tu ai spus: vai, dar cum poti sa crezi ca un necrestin e mai bun decat tine? (mai ales ca paragraful anterior era transcrierea altei discutii pe care ai purtat-o tu cu altcineva aiurea pe forum)
Dar acum, cred ca te-am inteles gresit..
Citat:
Omul devine necredincios si spunem , pacat dar e om bun, ba chiar mai bun decat unii din noi
|
Aici vorbesti deci, despre fiica ta si despre tine care-ti cosnideri fiica mai buna decat alti credinciosi (=noi=credinciosi presupun). Scuze.
Citat:
Nu, se refera la fiica mea, cu care deunazi am vorbit, si care imi spunea: ce religie, ce Dumnezeu, religia o miniciuna a maselor. E o fata buna, cu carte, cu un serviciu bun, harnica, frumoasa, dar, care atat de mult s-a schimbat de cand e la casa ei.
Si am devenit trista, si suparata pentru ca societatea a schimbat-o.
Da, uite un exemplu clar de om bun foarte bun dar care a cam dat biserica la o parte.
Iar eu ii spun: degeaba esti buna fata mea, si harnica si desteapta, degeaba faci fapte bune daca te lepezi de biserica. si de Hristos.
Am inceput sa ii trimit zilnic pe mess citate din Biblie si din Sfintii Parinti si imi raspunde sec: stiam si atat.
Ei bine ma gandeam ca daca societatea era altfel, daca cei din jurul sau erau asa cum ar trebui sa fie poate ea nu ar fi ajuns sa gandeasca asa.
Deci sa luam atitudine, sa nu lasam societatea sa ne schimbe aproapele.
|
Societatea a fost mai mult sau mai putin laica. Nu te poti astepta ca un om sa devina crestin la "presiunea sociala".
Chemarea lui Hristos este discreta si individuala.
Daca ea a dat biserica la o parte inseamna ca nu a fost niciodata crestina, in fapt. Nu stiu daca ma fac inteleasa.
Dar ma indoiesc sincer ca mesajele nesolicitate sunt o metode eficienta. Cred ca vor avea efect contrar.
1.. Din experienta mea stiu ca o metoda "excelenta" sa indepartezi pe cineva este sa-i dai sfaturi NECERUTE (nu o lua personal, acum, ca nu e cazul).
In general, un sfat necerut este perceput ca o critica, indiferent cat de frumos si elegant este formulat.
Doar oamenii cu adevarat SINCERI fata de ei sunt capabili sa asimileze critica/sfaturile in mod constructiv. Restul (99,7%) le vor respinge. Asta presupund ca sfatul este venit din inima, ca e bun etc..
(Ca paranteza/exemplu urmarile unui sfat nesolicitat.. imi amintesc ca soacra mea ma sfatuia cum sa-mi aranjez mobila in casa. Casa mea, mobila mea.. nu conta, ea ma sfatuia cu perseverenta. Iar daca vedea ca nu pun in practica ce-mi spune, credea ca nu am inteles si o lua de la capat. Era f perseverenta. In cateva luni imi era groaza sa mai vorbesc cu ea. Acesta este un lucru minor.. cu atat mai mult sunt enervante sfaturile necerute privind credinta unui om!)
Deci daca vrei sa indepartezi discret un om, sfatuieste-l pana il aduci la disperare. (Conditia este sa NU ceara sfaturi, sa-l sfatuiesti in privinta lucrurilor in care el este sigur ca nu are indoieli!)
2. daca vrei sa schimbi mentalitatea cuiva, nu te amplasa pe o pozitie diametral opusa! Este o regula esentiala!
Deci daca tu spui ca afara este zi, iar celalalt vede ca e noapte.. veti ajunge sa va bateti. Fiecare isi intareste propria sa pozitie.
Un ateu in dialog direct cu un credincios fervent va ajunge mult mai ateu (=mult mai convins de ideile sale) decat inaintea dialogului.
daca nu credeti, luati exemplu de pe forum!
Pe forum activeaza de ani intregi atei in dialog cu crestinii. Nu numai ca nu s-a convertit nici unul, dar argumentele lor s-au diversificat si au ajuns si mai convinsi de ateismul lor!
Daca omul are idei RADICAL DIFERITE si vrei sa se schimbe.. cel mai bine nu intri in dialog cu el (decat daca chiar Harul Dumnezeiesc vorbeste prin tine, evident). Sa nu uitam ca nici Hristos nu a convins pe toti, ci doar pe cei care vroiau sa creada!
PS. Imi pare rau de situatia ta. Dumnezeu sa te ajute! Sa ai un post cu folos duhovnicesc.