Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Domnule, dv plecați de la prezumția lipsei de claritate și ambiguității. Eu nu pot să cred că Isus a spus lucruri care se pot interpreta în dodii
|
Eu nu plec de la o asemenea presupunere. Hristos a vorbit în parabole și pentru orice om cu mintea întreagă, vorbirea devenea figurativă, niciun apostol nînțelegând că Isus este pâine, țarc, ușă, cărare, ori viță la modul propriu. Ideea că Isus le oferă în potir sânge i-ar fi făcut s-o zbughească pe ușă și niciodată să nu se mai întoarcă. Evreii erau foarte scrupuloși în a se feri de sânge, ei spălau bine carnea și aveau metode bine puse la punct în a curăța carnea de orice picătură de sânge. Nu mai vorbim de sânge de om, ori chiar de Dumnezeu! Dar nu numai evreii, ci și primii creștini dintre neamuri păstrau regula aceasta (cf. hotărârii consiliului de la Ierusalim). Doar românii ortodocși găsesc sângeretele o delicatesă!
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Cu totul altul este contextul de la Sf Cină, când ucenicii Lui simt durerea apropiatei despărțiri și au sentimentul că vor deveni orfani. Atunci Isus nu face parabole, nu a făcut nici una la Sf Cină, ci instituie un mijloc prin care El va fi mereu în mijlocul lor.
|
Hristos rezolvă și problema aceasta, nu-i lasă "orfani", El le oferă un Paraclet (
Ioan 14,16) și mai mult decât atât: le dă făgăduința că se va reîntoarce:
"Nu vă voi lăsa orfani: voi veni la voi." (Ioan 14,18)
Cât privește "contextul", întregul context era simbolic, începând cu data (sărbătoarea Paștelor), masa pascală, gestul spălării picioarelor (umilința și disponibilitatea de a sluji), frângerea pâinii nedospite (simbol al trupului neatins de "drojdia" păcatului ce se va frînge pe cruce pentru noi), vinul dulce de Seder (viața curată a Domnului strivită până la sânge în teascul Golgotei), etc. Întregul context era încadrat în paradigma pascală, iar dumneavoastră îmi cereți să mânjesc imaginea aceasta cu un dezgustător ritual barbar în care se mâncă carne de Om-Dumnezeu și se bea sânge! Mă iertați, dar nu pot fi de acord cu așa ceva!