Dragă, Creștin Simona
Este un topic binevenit. Resping total ideea horoșchiopului (sic). Despre muncitorii care lucrează în incinta sfintelor biserici știu și eu că nu se dau în lături să ia o doză mai mare de întăritor, să mai tragă câte o țigară și dacă "scârțâie" un pic lucrarea, să zică vreo două vorbe de duh rău. Este deranjant, vă rog frumos să mă credeți, dragi creștini! La biserica parohială unde merg, ori de câte ori au fost lucrări, au participat activ enoriașii; alți meșteri au participat doar când s-a lambrisat exteriorul bisericii, când s-a schimbat acoperișul, când s-a construit clopotnița nouă și când s-a extins pridvorul (dar, pe lângă ei au participat și enoriașii). Recent, s-a înlocuit pardoseala din lemn cu beton și gresie. Am participat și eu. Cu durere spun că au fost destui care s-au "întărit" cu băutură peste limita lucidității, alții au folosit destule expresii triviale, alții au fumat; toate în curtea bisericii. Dumnezeu să mă ierte că am amintit aici de păcate ale fraților mei, dar când le-am zis s-o lase mai ușor cu cele care nu sunt ale bisericii, mi s-a răspuns ceva de genul: "A plecat un pic popa și poate ai rămas tu în locul lui." Când era preotul de față, se comportau normal.
În biserică atunci când preotul sau strana atât de frumos psalmodiază către Dumnezeu, e deranjant "ringtone-ul" unui telefon mobil. Ce caută în Sfânta Biserică telefonul mobil, când la Heruvic se spune așa de frumos "toată grija cea lumească, acum să o lepădăm". O dată, la un Sfânt Maslu, era lângă mine un om la care a început să-i sune telefonul. Nu m-am putut abține și i-am zis: "Bade, închide telefonul!!!". Apoi, cu ținuta indecentă a junelor, asortată din belșug cu ruj, farduri, coafuri și machiaje nu sunt de acord. Spunea într-o predică părintele Amfilohie Brânză că "dacă vrei să nu te încerce demonul curviei, adoptă o ținută mai decentă". Cred că fetele care mai vin la biserică, ar putea să poarte o fustă lungă, ar putea renunța la ruj, farduri, machiaje șiu dacă nu suportă baticul, ar putea măcar să adopte o pieptănătură decentă. La mănăstirea Călui (DJ), când mai slujește bătrânul duhovnic și vede fetele îmbrăcate indecent, spune direct: "Voi ați venit aici ca să-mi smintiți băieții (n.m.: ucenicii)?" La o mănăstire aproape de mine, părintele stareț dacă vede vreo fată/femeie fără fustă și batic, imediat le trimite la pangar unde are batice și fuste. Direct, nu mă deranjează, pentru că nu mă uit după oameni; prefer să-mi concentrez atenția la Sfânta Liturghie. Însă sunt unii care abia au început să vină la biserică și se pot sminti ușor. Prin adolescență recunosc faptul că îmi mai aruncam privirea după câte o jună cu minifustiță.
Îmi permit o mică paranteză. În comuna vecină unde îmi desfășor serviciul, este o comunitate mică de penticostali. Adeptele mereu poartă fustă lungă și măcar o eșarfă pe cap în viața de zi cu zi.
Mă întreb de ce ei pot să adopte o ținută smerită, iar noi care ne batem cu pumnul în piept că suntem adepții adevăratei credințe, nici la Sfânta Liturghie nu putem să avem o ținută decentă?!? Pentru bunul Dumnezeu nu am putea face acest lucru?!?
Mai mult, dacă unele fete adoptă baticul pe cap și fusta lungă, sunt caracterizate drept habotnice. Știu un caz real, iar fata respectivă (o bună creștină) se gândea să renunțe la batic în Sfânta Biserică. Părerea mea personală este că, în Biserică, ținuta ideală ar fi costumul popular. Uneori îl mai îmbrac (la hramul bisericii și când se face maslu de obște, dar și mai rar în alte duminici).
Pentru a lua atitudine, primul pas este exemplul personal, apoi dojana cu blândețe.
Rog pe bunul Dumnezeu să mă ierte pentru că am pomenit păcatele fraților mei!!!
Post binecuvântat și plin de bucurii duhovnicești să aveți!!!
Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie! Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, slugii Tale! Așa, Doamne, ajută-mă să-mi văd greșalele mele ca să nu mai osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat ești acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!
(rugăciunea Sfântului Efrem Sirul)
Vă rog frumos să mă iertați și pe mine, păcătosul cel dintâi!
|