Citat:
În prealabil postat de eu_rationez
asta nu inteleg habotnicii incuiati ca tine si-i dispretuiesc, ca Hristos a spus clar sa intrebi, sa cauti si sa cercetezi. esti liber si este dreptul tau de crestin careia i se impune un canon.
dupa voi, nici sa intrebi nu ai voie. :))
|
Crezi, totusi, ca dispretul este compatibil cu invatatura lui Hristos? eu cred ca nu. Transpare din mesajele tale cam prea multa agresivitate care nu face bine nimanui.
Eu_rationez: cred ca exagerezi. Nu ne puti pune pe toti cei care credem ca Sf. Duh lucreaza si in Traditia Bisericii, nu numai in Evanghelii, ca suntem incuiati si bagam altora pumnul in gura.
Pentru mine, este evident ca daca Dumnezeu exista si iubeste omul, i-a lasat la indemana si mijloace de a ajunge la El; i-a lasat o tradite bogata, ca o comoara - nu ca o dictatura a gandirii si simtirii, ci ca o comoara infinit de pretioasa, care il ajuta sa gaseasca sursa Vietii. Si asta nu exclude de loc libertatea.
Sigur, exista si o atitudine habotnica, de a considera religia ca un set de reguli si de a iti interzice sa gandesti si sa cercetezi. Sa nu fie asa, si nu este, credinta ortodoxa.
Eu am mai spus si tot spun, exista in traditia ortodoxa mult loc pentru aplicarea concreta la situatia fiecaruia, pe care fiecare trebuie sa o gaseasca cu rugaciune, smerenie si curaj. Nu insa cu spirit de revolta si dispret.
Deci, sunt de acord cu tine cand spui ca suntem liberi si canoanele nu sunt legi care ni se impun din afara. Sunt orientari. Sunt si unele canoane pur si simplu depasite, neaplicabvile la viata noastra de acum, sau pur si simplu gresite. Canoanele nu sunt pe acelasi plan cu invatatura dogmatica a Bisericii, care este imuabila si eterna.