Citat:
În prealabil postat de windorin
Sophia, oare in Scriptura se cuprind toate cuvintele rostite de Hristos in cei 3 ani de propovaduire ?!
Oare in atatea zile petrecute cu Apostolii si oamenii de rand sa nu fi vorbit de viata de familie, pe care majoritatea o traiau ?!
Oare la Nunta din Cana sa nu fi vorbit nimanui despre familie ?!
Sfanta Scriptura ne pastreaza numai o parte din Adevarul revelat... restul este in Sfanta Traditie.
Sfanta Traditie este alcatuita din multe carti scrise intre secolele I-VIII. Mare parte dintre ele vorbesc de familie.
In aceste carti au ajuns multe dintre invataturile ce au circulat pe cale orala, in vremea Mantuitorului.
Ba pana in zilele noastre, Duhul Sfant ii lumineaza pe cei sfinti, spre a arata calea cea dreapta... in fel de fel de probleme.
"Și a zis către altul: urmează-Mi.
Iar el a zis: Doamne, dă-mi voie întâi să merg să îngrop pe tatăl meu.
Iar El i-a zis: Lasă morții să-și îngroape morții lor, iar tu mergi de vestește împărăția lui Dumnezeu." (Luca 9, 59-60)
Se pare ca si Mantuitorul "a intrat" in viata de familie a celorlalti ! Nu'i asa ?!
Multi "crestini" nu mai au credinta, deci a vorbi de asemenea lucruri inaintea lor este totuna cu "a imprastia margaritare".
|
Tocmai asta incerc si eu si altii sa aflam si nu reusim.
Tu stii raspunsul la intrebarile pe care le-ai pus? Eu nu stiu.
Eu pe Iisus insusi il stiu numai din Biblie si din Sf.Evanghelie, cu pildele sale.
In rest nu stiu ce a vorbit cu oamenii, cu apostolii.
Nu scrie nicaieri.
Dn cele doua scripturi de mai sus nu reiese nimic din ceea ce spun mai apoi diversi sfinti si monahi.
1. A spus undeva, in vrei pilda, ceva legat de casatorie (de postul celor casatoriti, sau ca este murdara/pacatoasa/desfranare relatia dintre ei)? A vorbit undeva despre relatiile dintre soti, despre iubirea dintre ei?
Despre a avea si a nu avea copii si cati si in ce conditii si etc.? Nu.
2. A spus ceva legat de femeie (ca nu are voie aia si aia in anumite zile, ca este o pacatoasa din principiu)? Nu.
Apostolii erau necasatoriti, cu exceptia lui Petru (care si el si-a lasat sotia ca sa-L urmeze pe Iisus). (Nu cred ca ceea ce mai traiau ei mai era casatorie, daca a mai ramas cu ea. N-am gasit nicaieri de fapt, ca venea sotia cu ei in pelegrinari). Deci ce putea sa discute cu Apostolii despre casatorie?
Ei insa au scris (primii) si despre femeie si despre casatorie.
Sf. Traditie si ceea ce a urmat, au fost scrise de altii.
Daca respecta ele cuvintele Mantuitorului? Nu stim. Fiindca este o mare diferenta.
Ele propun iubirea de Iisus, sacrificiile, postul, si alte reguli, in numele Lui.
Iisus nu cere nimic din toate acestea, ci doar cateva lucruri usoare, omenesti.
Nu, Iisus n-a intrat in viata de familie si in dormitorul oamenilor (nu le-a spus in ziua aia si aia uita de sot/sotie, fa copii sau nu si in ce zile) si nu a interzis cuiva sa vina la El numai pentru ca a fost in noaptea dinainte cu sotuö/sotia, nu a oprit vreo femeie sa vina sa se atinga de El. A iubit, a respectat si a iertat.
Scrierile celelalte ...cum si ce a inteles si preluat fiecare.
Voi vorbiti chiar ceea ce v-au spus profesorii la scoala (invatat mot-a-mot cuvintele lor), sau ceea ce ati inteles si v-a ramas?
Sfaturile Sf.Parinti sunt niste sabloane pe care se intelege ca toti trebuie sa le urmam. Nicaieri ei nu fac diferentieri si nu spun: aia sa faca asa, ailalti altfel, ala este mai slab si nu poate, ala e mai tare si poate si etc.
Aici este problema. Ei spun doar: "Faceti asa, nu e voie altfel, ca este pacat. Punct."
Sunt la unison, fiindca toti au aceeasi traire si intelegere si acelasi suflet: de barabti si oameni necasatoriti, fara iubire, fara serviciu. Numai credinta si teologie si singuratate.
Nu-i condamna nimeni pentru asta, fereasca Dumnezeu. Asa au ales ei pentru viata lor.
Singurul repros este ca le cere/impune si altora, ceea ce au facut ei.
Nu inteleg exact la ce altceva s-a referit parintele Cleopa in citatul sau. Si cum a ajuns pana la urma la asta.
Nu pot uita vorbele lui, modul in care certa oamenii in discursurile sale.
Si ma mai refeream si la cei care in general, dau sfaturi fara a stii situatia si judeca si inca asa de usor. "Nu fa copii, nu te duce la medic, fa copii cu nemiluita si chinuiti, desparte-te de cel iubit, nu te desparti, stai sa te faca praf, etc." Ca ei stiu totul (cum e sa n-ai copii, sa fii casatorit, sau nu, sa ai copii bolnavi, sau anormali, sau multi sa n-ai ce sa faci cu ei, etc.).
In concluzie: ce usor este sa dai 20 la fundul altuia.