View Single Post
  #523  
Vechi 03.12.2010, 00:54:45
paradosis paradosis is offline
Banned
 
Data înregistrării: 18.07.2010
Mesaje: 141
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Vreo doua secole dupa Sinodul I ecumenic apusenii au tinut la o data Sfintele pasti, iar rasaritenii la alta data. La Sinodul I s-a facut o conventie: se tine va tine sarbatorea dupa regula apuseana, dar va calcula astonomic Alexandria. Nu e vorba de nicio dogma aici. Dar nici nu stim de ce vorbim despre asta, pentru ca si noi tinem Sfintele Pasti odata cu voi.
Daca observi calendarul s-a schimbat de mai multe ori, cel facut de astronom pe timpul lui Cezar era gresit calculat. Nu era corect.
Deciziile Sfintului Sinod Ecumenic de la Nicaea au fost adoptate de toata Biserica lui Hristos. Sigur, implementarea lor nu s-a produs imediat in intreaga lume, citeodata din erezie, si sinoadele locale ulterioare s-au ocupat de aceasta problema, dar, de cele mai multe ori, din nestiinta. In intreaga Britania, departe de Roma, introducerea pascaliei alexandriene s-a facut de abia in secolul VII, dupa sinodul de la Whitby. Ecumenistii si “sfintii parinti” ai Stilului Nou incearca sa acrediteze ideea ca fixarea pascaliei si a calendarului bisericesc la Nicaea nu a fost Adevar si Vointa Divina relevata, ci doar un oarecare detaliu tehnic organizatoriu si administrativ, care a fost introdus treptat si acceptat ca atare, si, care, prin urmare, poate fi schimbat pentru a reflecta si servi realitatile altor vremuri. Acestia insa hulesc cu buna stiinta impotriva Duhului Sfint:

Paschasinus, Episcopul de Lilybaeum (in Sicilia) a fost intrebat de Sfintul Papa Leo cel Mare (440 – 461) ce crede cu privire la data tirzie a Pastelui in anul 444 (23 Aprilie). Paschasinus i-a raspuns intr-o scrisoare urmatoarele:
“In inaltimea muntilor, in mijlocul unor paduri dese exista o regiune saraca cunoscuta sub numele de “Melitinas”. Cu foarte mari eforturi acolo s-a construit o biserica. In Baptisteriu, in timpul Sfintei Nopti de Pasti, la vremea pentru botez, cristelnita se umplea cu apa de una singura, cu toate ca nu existau tevi sau apeducte si nici un fel de apa in vecinatate. Dupa ce cei citiva prezenti acolo erau sfintiti [botezati], apa se retragea in acelasi mod in care si venea. Dar in timpul binecuvintatului Papa Zosimus [417 – 418], cind cei din Vest se aflau in greseala cu privire la calculul datei pascale, in timpul Noptii de Pasti, presbiterul, dupa ce a terminat de citit din Scriptura, a asteptat ca de obicei sa vina momentul pentru botez – si a tot asteptat pina dimineata. Pentru ca apa n-a mai aparut, cei care urmau sa fie botezati s-au dus acasa nesfintiti [nebotezati]. Mai departe, fie-mi ingaduit sa spun ca in ajunul Pastelui la a zecea calenda din Mai [ceea ce inseamna la 22 Aprilie, data corecta], cristelnita s-a umplut cu apa la vremea cuvenita. Prin aceasta minune evidenta s-a dovedit ca Vesticii greseau cu privire la data Pastelui.” (Migne, Patrologia Latina, Vol. LIV, col. 609)
Si inca iti mai recomand sa citesti aici ca sa vezi care este vrerea lui Dumnezeu cu privire la intregul calendar, daca ceea ce spun Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe nu te satisface.

P.S. Pascalia si calendarul bisericesc sint dogme in Biserica Ortodoxa.
Reply With Quote