Citat:
În prealabil postat de coralina
Acum 2000 de ani mergeai cale de cateva zile ca sa dai peste urmatorul sat iar acum stam inghesuiti in 80 m patrati si numim acel loc casa. Ca sa dam de vecin nu trebuie sa ne punem la drum serios, il gasim in cei 80 de metri patrati alaturati casei noastre...
Societatea e schimbata - felul in care suntem inregimentati de mici in tot felul de structuri care ne plamadesc fiinta (cresa, gradinita, scoala, serviciu, etc.), responsabilitatile pe care trebuie sa ni le asumam pe plan profesional (pentru ca altminteri nu avem cum sa supravietuim financiar), rutina zilnica (,) care nu mai pastreaza aproape nimic din ce faceau oamenii acum 2000 de ani (ce mancam, cum mancam, unde facem cumparaturile, cum ne petrecem timpul liber, cum interactionam cu cei din jur, etc).
|
Coralina, și atunci, și acum, oamenii trăiau și trăiesc în locuințe. După cum le-a dat Dumnezeu fiecăruia. Săracii trăiau în niște bordeie asemenea garsonierelor confort III de azi, cum mergi de la Macaralei spre Poarta IV. Bogații, în niște case falnice, cu iatac la etaj și foișor, cum vezi de la Băneasa, după ce treci de Grădina Zoologică. Vecinii ? Habar nu am cum îi cheamă pe vecinii mei, exact ca și când am fi în sate diferite. În viața obștii erau înregimentați oamenii și atunci, iar acum sunt la fel de înregimentați, e adevărat că într-un mod mai formal. Responsabilități și griji finanicare erau și sunt, doar că atunci se chemau "secetă", iar acum "criză". Cumpărăturile le făceam și le facem la prăvălie și la piață. E adevărat, mâncăm carne mai multă, cereale mai puține, iar mâncarea de obicei este mai procesată, din cauza mai ales a comodității noastre. Doar lăcomia a rămas la fel. Și atunci, și acum suntem gata să cedăm dreptul de primogenitură pe un blid de linte. Și atunci jertfeam idolilor, și acum o facem, doar bestiarul idolesc s-a schimbat, în timp ce capiștile din inima noastră sunt la locul lor. Oamenii de azi cred la fel de greu că Dumnezeu S-a întrupat și spun: "Nu este acesta fiul tâmplarului ?". S-au mai schimbat uneletele tâmplarilor (și acelea MULT mai puțin decât ne închipuim), dar mentalitățile au rămas. Printre puținele lucruri noi este că noi ne credem mai cu moț decât cei de acum 2000 de ani, care nu se credeau mai cu moț decât cei din vremea Exodului.
Meditând, veți descoperi cât de puține lucruri, de fapt, s-au schimbat !
Citat:
Probabil ca unii vor argumenta ca natura pacatelor pe care le face omul a ramas neschimbata. Esentialmente da, insa dat fiind faptul ca (,) contextul in care se manifesta omul s-a schimbat atat de mult, cred ca ar fi necesara o abordare nuantata a nomenclatorului de pacate al sec al XXI lea.
|
Cum spuneam, conextul s-a schimbat, într-adevăr, dar mult mai puțin decât am crede la prima vedere. Și ? Ce are contextul cu păcatul ? Nu cumva facem din context, pretext ?