Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Coralina, și atunci, și acum, oamenii trăiau și trăiesc în locuințe. După cum le-a dat Dumnezeu fiecăruia. Săracii trăiau în niște bordeie asemenea garsonierelor confort III de azi, cum mergi de la Macaralei spre Poarta IV. Bogații, în niște case falnice, cu iatac la etaj și foișor, cum vezi de la Băneasa, după ce treci de Grădina Zoologică. Vecinii ? Habar nu am cum îi cheamă pe vecinii mei, exact ca și când am fi în sate diferite. În viața obștii erau înregimentați oamenii și atunci, iar acum sunt la fel de înregimentați, e adevărat că într-un mod mai formal. Responsabilități și griji finanicare erau și sunt, doar că atunci se chemau "secetă", iar acum "criză". Cumpărăturile le făceam și le facem la prăvălie și la piață. E adevărat, mâncăm carne mai multă, cereale mai puține, iar mâncarea de obicei este mai procesată, din cauza mai ales a comodității noastre. Doar lăcomia a rămas la fel. Și atunci, și acum suntem gata să cedăm dreptul de primogenitură pe un blid de linte. Și atunci jertfeam idolilor, și acum o facem, doar bestiarul idolesc s-a schimbat, în timp ce capiștile din inima noastră sunt la locul lor. Oamenii de azi cred la fel de greu că Dumnezeu S-a întrupat și spun: "Nu este acesta fiul tâmplarului ?". S-au mai schimbat uneletele tâmplarilor (și acelea MULT mai puțin decât ne închipuim), dar mentalitățile au rămas. Printre puținele lucruri noi este că noi ne credem mai cu moț decât cei de acum 2000 de ani, care nu se credeau mai cu moț decât cei din vremea Exodului.
Meditând, veți descoperi cât de puține lucruri, de fapt, s-au schimbat !
Cum spuneam, conextul s-a schimbat, într-adevăr, dar mult mai puțin decât am crede la prima vedere. Și ? Ce are contextul cu păcatul ? Nu cumva facem din context, pretext ?
|
S-au schimbat mult lucrurile. Pe atunci oamenii nu aveau minte, invatatura, cultura, discernamant. Nu gandeau, nu intrebau " de ce".
Se bucurau sa vada spectacol de rastignire pe cruci. L-au dat pe Iisus in schimbul unui talhar. Oare azi crezi ca ar face la fel?
Tu te-ai duce sa faci asta? Eu, sau altii de pe aici? Am face noi asta? Nu!!!
Aveau lucruri putine, esentialul. Nici nu cereau poate altceva.
Copiii nu mergeau la crese si gardinite, pentru ca femeile nu lucrau, se ocupau de ei si de familie.
Mancau ceea ce aveau din natura si cum puteau. Nu aveau aragaze, frigidere, masini de spalat, brutarii, cofetarii, automobile. Pamantul era "o farfurie" si mai mult nu stiau. Nu aveau ceas, avion, tren.
Medicii faceau si ei ce puteau. Nu existau operatii, lasere, medicamente, tomografe, ecografe si alte cele.
Nu existau facultati, scoli, nu lucrau toti fara limita de nu mai stiu de familie, biserica si altele.
Altfel ori fi fost preotii, bisericile cladiri (Biserica era numai una), religiile.
Nu era politica de azi.
Unele lucruri s-au pastrat: razboaie, catastrofe naturale.
Unele lucruri au ramas la fel, dar sub alta forma ("aceeasi Marie cu alta palarie"): lacomia de bani, saracia, discriminarea, sclavia.
Si poate ca aveau pe atunci si lucruri mai bune ca acum.
S-a schimbat si omul in constructia sa. Suntem mai slabi psihic, stresati, timorati, obositi de toate cele, poluati.
Nu stiu cum erau oamenii pe atunci, daca erau mai buni, mai uniti, mai sociabili, sau nu.
Mai aproape de timpul nostru oamenii aveau maniere, respect. A inflorit cultura, stiinta, medicina. Daca s-a schimbat sufletul nostru, sensibilitatea? In majoritate da. Iubim altfel, respectam mai mult poate, am abolit crucificari, tras in teapa, pedeapsa cu moartea (in marea parte a lumii), facem donatii, ajutam, etc.
Si avem nevoie sa stim, cautam sfat, (ne) intrebam, discernem, judecam, analizam. Asta este bine, asta nu, asta ne trebuie, asta nu.
Sunt alte probleme azi si la ele nu prea gasim raspuns in scrierile vechi.
S-a vrut feminismul, s-a vrut ca femeia sa munceasca, sa fie altfel. N-o mai batem, n-o mai alungam din biserica, barbatul nu mai este (ca nici nu mai poate fi) capul, seful, stapanul femeii, ci cel putin egalul ei.
Caragiale, Eminescu si altii sunt si vor mai fi valabili in principiu, caci problemele de baza sunt aceleasi, omul in constructia lui este acelasi. E nevoie insa de alte solutii.
Si tu ca medic: nu mai prescrii piramidon si ventuze. Bolile sunt cam la fel in principiu, doar mai evoluate si la ele trebuie medicamente noi, aparatura noua, metode noi. Sunt chiar interzise azi unele lucruri vechi.
Apropos de medicamente: ma intreb daca mai exista Cavit si Lecitina pulbere azi, ca as avea nevoie. Azi sunt alte chestii si nu ma pricep.