Citat:
În prealabil postat de Fani71

Unde Dv. vedeti dezordine (asa inteleg eudin ce spuneti),
|
Eu nu am făcut o judecată de valoare, ci o judecată de existență. Adică, nu am spus că e mai bine așa sau altfel, ci am constatat un fapt. Fapt care ar putea avea o explicație culturală mai degrabă decât religioasă. Pe de altă parte, cultura însăși e influențată de religie, dar asta e un subiect așa de vast și de general, că nu o să-l terminăm niciodată.
Eu personal, mă simt bine cu principiul că de referință în materie de credință este Magisteriul. Deși întregul popor credincios este chemat să păstreze tezaurul credinței (
depositum fidei), Magisteriul și numai el are abilitatea de a-l interpreta în lumina vremii de azi și cu aplicație la situațiile concrete de azi. Îmi e ușor așa. Pentru fiecare problemă mai importantă, care ar putea afecta un număr mai mare de oameni, există un document. Vreau să știu dacă pot sau nu pot să folosesc contraceptivele ? Citesc "Humanae Vitae". Vreau să știu dacă pot îmbrățișa nazismul ? Citesc "Mit brenneder Sorge". Vreau să știu dacă o decizie papală este normativă în materie de știință ? Zdup la "Pastor Aeternus". Sunt invitat să intru în masonerie. Oare un catolic are voie să urmeze acest drum ? "In Eminenti". Adulterul e păcat, asta scrie și în Biblie, pentru asta nu e nevoie de acte magisteriale. Dar apare situația concretă inexistentă în Biblie: se dezbate problema dacă adulterul ar trebui sau nu ar trebui incriminat penal. Oare ce poziție trebuie să aibă un catolic ? Răspunsul este în "Mirari Vos".
Desigur că există și domenii "libere", în care magisteriul nu s-a pronunțat. Acestea sunt fie situații absolut speciale, fie atât de noi încât nu a fost destul timp pentru reflexie teologică, fie există motive de prudență. Numai în acest spațiu credinciosul este liber să creadă ce vrea (dar în bună conștiință). Numai în acest spațiu directorii spirituali își pot exercita imaginația. În rest, dacă întreb 100 de preoți de este bine sau nu: să practic contracepția, să îmbrățișez nazismul, să particip la întruniri masonice ori să votez pentru dezincriminarea adulterului, toți 100 este de așteptat să îmi dea aceleași răspunsuri, fiindcă o autoritate superioară lor s-a pronunțat deja în mod formal în aceste chestiuni.
Biserica este asemenea unei armate. Așa îi și zice: Ecclesia Militans (Biserica Luptătoare). Pe cât de mult contează într-o armată zelul trupei, pe atât de mult contează disciplina și ascultarea celor de la comandă. Iar cei de la comandă sunt chemați la unitate de vedere, la claritate în ordinele lor, la adecvare cu lumea în care trăim și nu cu altă lume. Pe de altă parte, ordinele lor trebuie să nu fie contrare Scripturii și Tradiției cu "T" mare, deși uneori pot fi și trebuie să fie contrare tradiției cu "t" mic.
Sunt de acord că și modelul ortodox (cel puțin acesta promovat pe forum) în care Magisteriul este duhovnicul, are funcționalitatea lui. Dar îmi pare mai adecvat luptei de gherillă, în care mici grupuri se reunesc în jurul unei surse de lumină spirituală, în echipe oarecum disparate. Să sperăm că nu vom ajunge din nou în catacombe, caz în care modelul acesta și-ar dovedi adecvarea superioară.