View Single Post
Vechi 05.12.2010, 17:55:23
AteulCelPlictisit AteulCelPlictisit is offline
Member

Data înregistrării: 30.12.2009
Implicit

Nu trebuie sa te declari nicaieri oficial ca fiind ateu. Trebuie doar sa gandesti si sa fii gata sa iti aperi convingerile.

In unele tari precum Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Islanda, Suedia si unele parti din Elvetia se pare ca se practica un fel de "Taxa bisericeasca". In astfel de cazuri trebuie sa iti declari confesiunea pentru a decide modul in care te califici pentru taxa.

In Romania nu exista nici o cerinta, din cate stiu eu, care sa te oblige sa iti declari oficial opinia privind religia. Doar un caz exceptional imi vine acum in minte: Ora de religie. In acest caz cred ca se poate rezolva cu o scrisoare si/sau cu o discutie intre parinti si profesor/profesoara. Daca elevii de alta confesiune decat cea ortodoxa pot fi scutiti de ora de religie nu vad de ce cei atei nu pot fi. Din pacate nu stiu daca ar fi posibil pentru un elev ateu, avand si eu o astfel de experienta. Cand am declarat profesoarei de religie ca sunt ateu am trecut imediat din categoria: "cel mai desptept si inteligent elev din clasa" in categoria "copil prost care nu stie ce vorbeste". In astfel de situatii ai doua optiuni: sa participi la ora doar ca sa treaca, repetand papagaleste dogma; sau sa participi activ la ora, ridicant intrebari privind dogma (sunt destule contradictii in Biblie ca sa ai material pentru ani de zile) pana fie se supara si te pica sau se exaspereaza si cere parintilor tai sa nu te mai lase la ora pentru ca vei "converti" toata clasa la ateism. Eu am ales prima optiune doar pentru ca aveam o profesoara foarte de treaba si mi-a fost mila de ea.

Insa, in viata de zi cu zi trebuie sa fii pregatit sa iti aperi convingerile si sa te aperi de persoane care te vor ridiculiza din cauza convingerilor tale. Iti recomand sa citesti toate cartile lui Richard Dawkins, care explica intr-un mod superb mai toate subiectele care sunt atacate de teisti cand vine vorba de ateism, in special evolutia. Privind ateismul si religia (crestina in special) recomand "The God Delusion" de Richard Dawkins si "God is Not Great" de Christopher Hitchens. Pe youtube vei gasi de asemena multe canale foarte interesante precum NonStampCollector, AronRa, ZOMGitsCriss (romanca), etc.. Daca cauti o comunitate online pentru atei iti recomand cea de pe reddit: /r/atehism. Cand intri pe acea comunitate, in dreapta, vei vedea ca au si un FAQ cu raspunsuri la multe intrebari comune si mai au si o sectiune /r/atheistgems unde sunt salvate cele mai interesante argumente.