Citat:
În prealabil postat de antoniap
Iar eu te rog sa te uiti cu atentie la aceasta icoana. Degetul mic e pictat oblic! Ce justificare teologica ar putea avea? Am vazut icoane in care degetul mijlociu si degetul inelar erau indoite mai mult! Nu mai e de glumit cu asa ceva! Mai bine sa se supere toti pictorii decat chipul lui Iisus si al sfintilor sa fie pictat necanonic, transmitand un mesaj deranjant.

|
Antonia, am inteles foarte bine observatiile tale.
De aceea te sfatuiesc inca o data: mergi la parintele duhovnic
degraba si intreaba-l.
Nu trage concluzii singura pentru ca nu e bine, poti gresi !
Si eu am de gand sa intreb parintele cu prima ocazie. Pana atunci nu judec eu singura nimic.
Ieri am studiat un pic o carte pe care o am acasa despre Paraclisul "Sfintii Parinti Ioachim si Ana" de la Manastirea Sihastria. Acolo sunt imagini multe cu pictura realizata de Irineu Protcenco, un iconar foarte iscusit (care a fost si calugarit la Sihastria, cu schima cea mare, cu putin timp inainte de moarte, mormantul sau aflandu-se in cimitirul Sihastriei). Parintele Cleopa (el l-a adus in manastire) si Parintele Paisie Olaru il indrageau si il apreciau foarte mult. Mai ales ca avea doar un singur ochi sanatos (pe celalalt l-a pierdut intr-un accident din timpul razboiului).
El picta canonic, cu post si rugaciune. Cat timp picta (de dimineata pana dupa amiaza) nu manca nimic si se ruga. Dupa ce manca doar isi prepara culorile pentru a doua zi, altceva nu mai facea.
In timpul in care el picta sotia lui (care era si ea in manastire, intr-o chiliuta) citea o Psaltire intreaga.
Nu vorbea cu nimeni in timp ce lucra. Parintele Paisie Olaru a povestit cum, odata, dorind sa admire maiestria picturii s-a urcat pe schele sa vada. Atunci Irineu Protcenco i-a spus : "Daca tu ai venit, atunci plec eu".
Inainte de a picta un sfant, ii studia amanuntit viata si minunile.
Nu cred ca acest pictor ar fi gresit canonic.
De aceea, te rog, intreaba duhovnicul. Cat timp poate sa-ti ia o intrebare?
Si as mai vrea sa te rog sa ai grija inainte de a scrie ceva pe forum.
Te-ai gandit vreodata ce impact pot avea vorbele tale asupra altora? Daca tu gresesti, ii poti induce si pe altii in eroare. Si daca-ti dai seama ca ai gresit, oare ii mai poti cauta pe toti cei ce au citit ca sa le spui ca ai gresit? Nu poti. Si asa poti face un pacat. Cuvintele scrise pe internet nu pot fi controlate, raman acolo ani de zile si vor fi citite de sute de persoane ...