Citat:
În prealabil postat de paradosis
Nu ortodocsii sint ereticii, ci cei ai Stilului Nou, cel al ecumenismului si serghianismului. De Sf Ioan Maximovici ai auzit? Pune mina si citeste inainte de a face comentarii aiurea! Pe acest sfint chiar multi dintre ai vostri il cinstesc.
|
Daca nu stiti, BOR nu a adoptat calendarul gregorian, ci cel iulian indreptat. Adica acel calendar iulian facut de un pagan l-au indreptat pentru ca astronomul pagan gresise calculele si scapase cateva minute sau ore. iar soarele s-a invartit dupa cum l-a lasat Dumnezeu, nu dupa cum calculase gresit astronomul pagan. Asa ca ieseau in lipsa cateva zile. Asadar adevarul e ca acel calendar era gresit, deci nu e conform cu adevarul.
Asupra acestul fapt ati uitat sa spuneti ca BO a hotarat apoi ca cine va dori sa tina acel calendar iulian sa-l tina. Noi tinem Sfintele Pasti ca ceea ce s-a stabilit la Niceea, iar Sinaxarul a ramas neschimbat, unde vedeti dvs. ca s-a scos vreo sarbatoare.
Daca aveati rabdare sa ma intrebati intai si apoi sa sariti cu acuzatiile si cu ereziile ortodocsilor, va spuneam ca din punctul meu de vedere putea sa nu se schimbe calendarul, ca sa nu se produca tulburare in Biserica. dar daca BOR ar reveni la vechiul calendar ar fi acleasi lucru pentru stilisti, ei tot nu s-ar intoarce.
Legat de Sf. Ioan Maximovici, e normal ca ortodocsii il cinstesc, pentru ca e un sfant ortodox. Nu stiu de ce spuneti ca ar fi fost stilist. Cat a fost in China si apoi in Europa de Vest a apartinut de stilisti? Nu, ci de BO.
Iar apoi, cand pe la sfarsitul vietii s-a dus in America, iar BO de acolo se despartise de BO Rusa, o sa vedeti in istoria ei ca era in comuniune cu Patriarhia Sarba si cea a Ierusalimului. Abia la un an de la moartea sfantului, in 1967, nu au mia recunoscut Patriarhia Serbiei. Iar cu cea a ierusalimului nu stiu cum a ramas apoi.
In acelasi timp, abia in 1994 acea biserica a intrat oficial in comuniune cu bisericile stiliste. Asta pana in 2007, cand a reintrat in comuniune cu BO. Asadar... un singur sfant si acela ortodox.
Cu ocazia asta am aflat si ca in Grecia stilistii s-au despartit in 11 sau 16 bisericute. Iar in Romania sunt vreo 5 grupari care isi spun stiliste.
Cu dragoste, va asteptam in BO, acolo unde sunt minuni si, deci, har.