Ideea succesiunii apostolice (ce apare în jurul anului 250 d. Hr.) a consfințit pentru totdeauna diferența dintre cler (slujitorii bisericești) și laici (simpli credincioși). Prin aceasta, clericii erau „de drept" superiori celorlalți credincioși, în contradicție cu învățătura Bibliei, care spune că toți credincioșii sunt egali, diferența constând în faptul că unii au fost chemați să facă o slujire mai aparte (slujitor al Bisericii).
Există două dimensiuni ale succesiunii apostolice, una falsă și una adevărată. Una identifică succesiunea apostolică cu ritualul punerii mâinilor și cu presupusa continuitate neîntreruptă a acestei practici de la apostoli, dar minimalizând păstrarea neschimbată a învățăturii apostolilor. Cealaltă identifică succesiunea apostolică cu păstrarea neschimbată a învățăturii apostolice și trece în plan secundar ritualul punerii mâinilor.
Falsa succesiune apostolică: Pe baza acestei false succesiuni s-a creat cel mai frecvent argument pe care Bisericile Ortodoxe și Catolice îl aduc în sprijinul afirmației că Bisericile protestante și neoprotestante sunt schismatice și nu fac parte din creștinismul instituit de apostoli din cauză că nu se găsește așa-zisa succesiune neîntreruptă a episcopilor cu unul dintre apostoli sau din anturajul apostolic. Teoria aceasta își arată însă punctele slabe atunci cînd se face apel la argumente raționale, îndepărtându-se de la adevărul biblic revelat.
Această falsă succesiune rezolva două lucruri foarte importante pentru episcopi în special și cler în general: în primul rînd, aceasta îi „valida" ca fiind superiori celorlalți credincioși. În al doilea rînd, aveau o justificare „legitimă", ba chiar „sfântă" de a persecuta bisericile locale care nu doreau să primească înnoirile tradiției bisericești, ci doreau să păstreze simplitatea creștinismului apostolic. Întocmirea listelor care să dovedească această falsă succesiune a determinat căutarea celor mai „credibile" variante posibile. Aproape de anul 250 d.Hr., slujitorii bisericești din Roma, în căutarea succesiunii lor apostolice au plecat de la încântătoarea idee pentru ei că apostolul Petru ar fi fondat biserica din Roma, iar după anul 400 d.Hr. a apărut și ideea că ar fi fost primul episcop sau chiar papă. Demnă de credibilitate nu este însă ipoteza unor preoți care s-au gândit ce avantaje le-ar aduce această variantă, ci însăși mărturia apostolului Petru:
"Sfătuiesc pe prezbiterii (πρεσβυτέροuς) dintre voi, eu, care sunt un prezbiter ca și ei (συμπρεσβύτερος - coleg prezbiter), un martor al patimilor lui Hristos..." (1 Petru 5,1).
El nu a folosit niciodată vreun alt titlu în afara celui de apostol și serv al lui Isus Hristos, iar în acest text se numește generic prezbiter. Petru nu a fost nici fondatorul bisericii din Roma și nici primul episcop sau papă. În realitate, nu există nicio dovadă istorică al acestei afirmații, care în cele din urmă se dovedește a fi un fals pe care s-a clădit întreaga idee de succesiune cu apostolul Petru așezat în capul listei. Ba mai mult, această ipoteză vine în conflict cu învățătura biblică, care spune că Petru a fost un apostol pentru evrei, în vreme ce Pavel a fost apostolul neevreilor. Potrivit acestui adevăr biblic, Petru nu avea cum să înființeze biserica din Roma înainte de anul 40 d.Hr. Aceasta a fost mai degrabă înființată de către evreii din Roma aflați în pelerinaj la Ierusalim cu ocazia sărbătorii Cincizecimii când a avut loc coborârea Duhului Sfânt, după întoarcerea lor acasă.
Falsa succesiune apostolică identificată cu „hirotonisirea" sau „punerea mâinilor" este una artificială. Potrivit învățăturii biblice, acțiunea de punere
a mâinilor simboliza „identificarea" celui care-și punea mâinile cu cel peste
care se puneau mâinile. Identificarea dintre două persoane poate fi: identificare în binecuvântare, identificare în slujire, parteneriat deosebit în lucrarea lui Dumnezeu sau transmiterea binecuvântării de la o persoană la alta. În timpul Vechiului Testament, prin punerea mâinilor o persoană primea daruri suplimentare atunci cînd avea de îndeplinit o anumită lucrare. Punerea mâinilor s-a menținut și în chemarea la lucrarea creștină. Conotația avea mai mult de-a face cu recunoașterea chemării la o anumită lucrare spirituală și nu cu un act mistic.
|