View Single Post
Vechi 13.12.2010, 12:07:17
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Cu consideratiile pe care le faci te departezi de sensul pericopei .
A invata pe cineva orice lucru bun , ce este D.zeu, ce este mintuirea, etc. nu inseamna a-i impune in mod fortat vointa noastra . Cuvintul este cel care este regele. Cel ce voieste sa inteleaga v-a intelege din prima si de buna voie , cei care nu vor si nu cred nu vor vrea nici dintr-o mie de constringeri .
Hristos nu a luat cu forta si nici macar nu a staruit a doua oara nici la cel ce si-a luat tarina , nici la cel cu boi noi si nici la cel cu femeie. Doar le-a spus cu vorba buna si atit .
Exact in acest sens este si porunca bisericeasca prin care ni se cere sa invatam pe cel nestiutor si sa indreptam pe cel care greseste . Dar cu vorba buna si atit . Este necesar sa-i marturisim adevarul , pt. a-l cunoaste , nu sa ii impunem si parerile noastre .
Insa in functie de alegerea lui el poate fi in adevar si drepatate sau poate cadea in pacat, dupa cuvintul Mnintuitorului care spune : daca nu ati fi stiut ati fi fost fara de pacat , dar pt. ca stiti indoita va este voua osinda !
Nu este cazul sa ne rupem genunchii si sa ne zdrobim dindu-ne cu capul de pereti daca vreun frate de al nopstru nu voieste sa fie cu D.zeu. Noi nu facem misiune si prozelitism neoprotestant ! Este treaba lui ce face . Repetindu-ma , nici D.zeu , nici macar in mod pedagogic, nu constringe la bine , cumva pe vreunul dintre cei cu pamint, boi sau nevasta ci doar ii pofteste, le vesteste binele dar in rest ii lasa pe ei sa aleaga conform liberului arbitru .

Sa ne gindim f. bine si sa ne punem ordine si intelegere in scriptura si in D.zeu si sa nu mai murim de grija altuia atita timp cit grija pt. noi este cea mai mare , si aceasta fara nici un pic de egoism .
Aproapelui avem obligatia doar sa-i spunem, sa-l invatam , dar de ales isi alege singur calea .
Daca era sa fie asa dupa fringerea buzelor si Hristos putea sa cutremure pamintul de 2-3 ori ca prin frica sau orice alta metoda sa ne aduca pe toti la credinta in el . Dar el nu voieste ca si credinta noastra sa fie mincinoasa, adica de frica sau din cauza beneficiilor ci din dragoste sincera si alegere curata pt. el .

Sa luam f. bine seama cu poruncile pe care le avem de implinit si sa ne ferim cu mare grija de orice inselare satanica in practicarea virtutilor pe dos : adica sa iertam acolo unde nu este de iertat cu una cu doua, sa invatam pe aproapele nostru pina ajungem sa-l luam cu forta linga noi, sa iubim fara socoteala acolo unde mai intii este nevoie de altceva (sa iubim eretici, criminali, violatori s.a.m.d. inchizind astfel, din iubire, ochii la ce rau fac ei , noi dindu-ne cu pieptul de pamint ca ce stestini buni suntem noi iubind aproapele).

Pomul bun se cunoaste dupa roadele sale iar judecarea noastra a aproapelui precum si a noastra de catre Hristos se face numai dupa faptele noastre si nu dupa vorbe, intentii, sentimentalisme si smiorcaieli de iubire si iertare neputincioasa si fatarnica !
De aceea am deschis topicul, pentru acest verset: "Femeie mi-am luat și de aceea nu pot veni." Insa am prezentat textul pentru a intelege despre ce e vorba.

In primul rand, e o scuza patetica.
In al doilea rand, sunt suficiente locuri la Cina, indiferent daca femeia cu pricina este sotie sau prietena. Deci omul putea sa raspunda: vreau sa vin, dar mi-am luat femeie; pot sa o invit si pe ea? Sau: vreau sa vin, insa intarzii putin din cauza ca trebuie sa-i spun si nevestei, as vrea sa ma insoteasca si ea. Poti sa ne astepti sa venim impreuna? Dar omul nu a fost interesat nici macar pentru el insusi sa guste din Painea Vietii, d-apoi sa se mai gandeasca si la altii. O greseala care il va costa insasi viata.

Cateva remarci:

- Nici nu va reusi cineva sa forteze pe oarecine sa devina credincios. Libertatea ramane unul din atributele Chipului divin in noi.

- Mantuirea celor din jurul nostru trebuie sa ramana scopul principal al vietii fiecaruia. Sa ne pese de ceilalti, indiferent daca ne sunt colegi, rude, prieteni samd. Era o vorba, ca se prezinta cineva la usa Raiului, unde este intrebat: dar ai venit singur, nu ai adus pe nimeni cu tine?

- Doar cu vorba nu vom putea in veci sa aducem roade. Trebuie mai intai exemplul propriu, marturie concreta de traire crestineasca. Altfel, oricat de bun orator ai fi si oricat ai impresiona audienta pe moment, cuvintele nu se vor sadi in inimile celorlalti, daca viata ta nu va le va fi spre pilda.

- Nu exista om ce nu poate fi iertat, dar acest lucru tine de nivelul duhovnicesc al fiecaruia. Nu poti cere unui incepator in ale credintei sa rabde o palma fara sa raspunda chiar si cu un cuvant agresiv la adresa atacatorului. Trebuie sa invatam a iubi oamenii, insa trebuie sa le condamnam relele savarsite.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote