Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14
Până aici nimic nu-mi este neclar.nedumerirea începe abia atunci când,stăpânul care spusese să iasă în drum și să cheme pe oricine după ce masa s-a completat i-a spus unuia dintre cei poftiți ca nu are haina de nunta  ?!
Poate cineva(dacă se poate un preot sau teolog) să-mi explice aceasta?
Este oare vorba de acei care se împărtășesc cu nevrednicie ?
|
Probabil ca Dl. Dragomir poate sa explice mai bine si mai clar, dar acest fragment din Sf. Evanghelie, din perspectiva catolica, se refera la purgatoriu. Sufletele din purgatoriu sunt ale acelor oameni care, desi au murit in stare de har sau prietenie cu Dumnezeu ("Prietene") adica fara pacat de moarte neiertat prin spovedanie, si deci sunt invitati la Nunta, se prezinta nu inca in stare de perfecta sfintenie, adica haina lor de nunta nu este (inca) potrivita prin pacate mai mici, atasament fata de pacat, lucruri materiale, pamantesti sau omenesti. Sf. Scriptura spune ca nimic din ceea ce este necurat nu poate intra in Imparatia lui Dumnezeu. Deci este nevoie de o curatire a sufletului inainte de a fi primit la Nunta Fiului de Imparat. Curatire care nu are cum sa fie nici usoara, nici ne-dureroasa. Daca o iei asa, fragmentul are sens.
Din perspectiva ortodoxa, da, de fiecare data cand se citeste aceast fragment raman nedumerita, nu prea imi dau seama la ce/cine se refera.