Iustin
Slujbele (sau rugaciunea impreuna, daca se si face asa cu adevarat) ajuta oamenii sa fie uniti, ca si cum ar fi o singura persoana. Sa uite de ura, de invidie, sa fie acolo unul pentru celalalt.
Cartile de rugaciune, si nu numai, ne pun in legatura cu cel ce a scris-o, caci orice om cand scrie lasa o bucatica din sufletul lui acolo. Iar in cartile de rugaciune lasa o particica din sentimentul ce l-a avut cand s-a intalnit cu Dumnezeu, in cateva cuvinte cuprinde tot ce a trait:
Uite rugaciunea lui Efrem Sirul:
Doamne și Stăpânul vieții mele,
duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie.
Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău.
Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin
In cateva cuvinte simple se cuprinde pe sine, pe Dumnezeu si pe tine. Sunteti toti 3 in acelsi gand, aceasi simtire. Daca nu ai starea, cuvintele o pot trezi, caci prin ele se transmite bucata de suflet.
Si mai ajuta la ceva, daca cautarea e sincera evident, sa nu iti vina in minte ca esti sfant si astfel sa se piarda tot ce ai construi. Vazand din rugaciunile altora la cata bunatate si iubire au ajuns si totusi nu s-au dat mari cu asta, ne ajuta si pe noi sa nu ne credem mari gongoi.
Pe multi probabil ii dezamagesc "cuviosii" si "cuvioasele" care vin in biserica si citesc din carti rugaciuni, dar cand iasa se uita asa de urat la tine de parca ai fi cel mai rau om.
Sau pe cati nu dispera slujbele lalaite, facute in scarba?
Dar aici sunt de vina oamenii, nu cartile, nu slujbele.
Daca un om simte ce simte rugandu-se singur lui Dumnezeu, in inima, gandeste-te daca 30-40 de oameni ar face lucrul acesta in timpul unei slujbe, cum ar fi? Daca toti i-ar canta din inima nu s-ar deschide cerurile, nu s-ar intampla minuni?
P.S: Iustin, multumesc de rabdare si de intelegere, putini mai fac efortul acesta. Dar eu zic ca merita :-*