View Single Post
Vechi 15.12.2010, 23:39:05
Scotsman
Guest

Implicit O privire ganditore prin istorie

Cred ca problema,daca exista o problema,este mult mai veche.Cumva este si e inteles.In cartea lui Jean Danielou ,,Biserica Primara"se descrie o realitate care,cumva,ar explica printr-un paralelism istoric situatia din prezent:Biserica,la un anumit moment,se transfoma dintr-o mina de sfinti saraci in conflict cu lumea intr-o institutie.Era previzibil.Biserica se marea din punct de vedere numeric,se impunea o disciplina,o conlucrare cu autoritatile laice,nu se putea purta un razboi etern cu toti si cu toate.Poate suna cinic dar realitatile istorice cuprind si notiunea de ,,adaptare".Danielou spunea:,,Preotii care au grija sufletelor nu pot accept aceasa viziune(nn.a unei biserici in confict permanent si intransigent cu lumea).Unui popor de crestini care creste ii sunt necesare institutiile".

Multi,probabil,se vor grabi sa spuna ,,Deci au cedat,au intrat in lumesc,au devenit o simpla organizatie si atat.Si-au tradat scopul".O concluzie valida pina la un punct daca preferi analize radicale dar extrem de discutabile dn punct de vedere strict uman,cu tot ce implica asta.Biserica,in forma ei organizata,nu este o adunare de puri si sfinti.Sau nu numai de sfinti.In primul rand sunt oameni cu tot ce decurge din asta iar natura umana este departe de a fi perfecta.In mod paradoxal s-ar putea spune ca acesta imperfectiune i-a conferit si credibilitate de-a lungul timpului,o Biserica formata numai din oameni perfecti poate ar fi intimidat pe
,,imperfectii" laici care nu s-ar fi mai apropiat de ea,constienti fiindca nu s-ar fi ridicat la acel nivel.Idealismul este interesant dar nu cand vorbim de institutii si de oamenii care le servesc.Sa nu uitam cine este modelul suprem de urmat iar o alta perfectiune decat a Lui,eu personal nu cunosc.

Un amic(parere personala) imi spunea : ,,Desi Apostolul Petru a fost imperfect,uneori chiar si in statornicia in Credinta si cu toate aceste Mantuitorul i-a spus:,,Și Eu îți zic ție, că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui" (Matei 16:18). Si prin acesta poate a vrut sa ne spuna ca Biserica Sa,chiar si servita de oameni imperfecti,tot nu va fi biruita de necurat pentru ca perfectiunea Mantuitorului transcede imperfectiunii noastra si acolo unde noi cadem EL ne ridica.Tinand cont ca vorbim de Mantuitor este intemeiat sa presupunem ca nimic din natura umana,in veci vecilor,nu ii era necunoscut"

Organizarea Bisericii,stabilirea fondurilor ei banesti,interdependenta in raport de Stat,sunt consecinte logice si firesti ale drumului prin istorie iar istoria nu este nici pura si nici sfanta.Si nici noi oamenii nu prea suntem asa iar de multe ori nici institutiile noastre nu urmeaza alta cale.O lume perfecta nu vom gasi aici ci in Imparatia Celui de Sus.

Categoric ca de-a lungul timpului s-au facut si se fac excese,se comit greseli si nedreptati.Este efectul naturii umane.S-ar ridica,pe aceasta cale,problema daca ceva imperfect poate sluji unui scop perfect prin definitie.Eu cred ca da.In caz contrar Cel de Sus ar trebui sa ne stearga pe multi,daca nu cumva aproape pe toti, de pe harta.O analiza a evolutiei prin timp comporta lumini si umbre,precum lumea in care traim.

Dar si eu,ca orice individ,am o limita la care m-as opri.Atat timp cat traiesti in societate trebuie sa te integrezi cumva asa ca nu voi nega posibilitatea Bisericii de a supravietui material.De multe ori in istorie,din acele fonduri,au fost ajutati la randul lor foarte multi oameni.Sau a fost sprijinit cultura,sau invatamintul,sau stiinta.Mac Arthur spunea ceva la care subscriu: ,,Ca sa asisti la o slujba nu trebuie sa platesti.Daca o Biserica doreste sa vinda ceva,atunci trebuie sa vegheze ca acele actiuni banesti sa nu devina un scop in sine,sa nu devina mai importante decat ceea ce trebuie sa faca si sa nu devina o prioritate ci doar un mijloc necesar."

Cat de mult am respecta in felul acesta cele scrise in The Holy Bible? Un etalon ar putea fi cele scrise in I Timotei 5:17-18: ,,Preoții care cârmuiesc bine să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei ce se ostenesc cu cuvântul și cu învățătura că zice Scriptura: Să nu legi gura boului care treieră; și: Vrednic este lucrătorul de plata sa." Iar pentru acesta regula,slujitorii Domnului vor raspunde in fata Lui iar cine isi uita rolul si devine precum vanzatorii din Templu,sa nu uite cele spuse de Mantuitor:"Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, iar voi o faceți peșteră de tâlhari!"

Noi oameni,in judecata noastra,ne putem insela,putem judeca stramb sau subiectiv dar Cel de Sus niciodata nu judecata altfel decat drept.Fiecare isi va lua plata sa.Se spune ca in viata nu poti scapa de doua lucruri: de taxe si de moarte.Ce urmeaza dupa va urma poate standardul de judecata a lui Avraam din Geneza 14:21-24: ,,Iar regele Sodomei a zis către Avram: "Dă-mi oamenii, iar averile ia-le pentru tine!"

Avram însă a răspuns regelui Sodomei: "Iată, îmi ridic mâna spre Domnul Dumnezeul cel Preaînalt, Ziditorul cerului și al pământului,Că nici o ață sau curea de încălțăminte nu voi lua din toate câte sunt ale tale, ca să nu zici: "Eu am îmbogățit pe Avram",Fără numai cele ce au mâncat tinerii și ceea ce se cuvine a se împărți aliaților mei, care au mers cu mine: Aner, Eșcol și Mamvri. Aceia să-Și ia partea lor!"

Disclaimer :) cele scrise reprezinta doar opinia mea complet imperfecta si trebuie tratata ca atare.As mai fi avut multe argumente pro sau contra si asta este poate dovada unei polemici umane fara de sfarist care insa ne arata ca raul si binele nu vor putea fi despartiti de noi oamenii ci in alt mod,asa cum ne-a arata Mantuitorul intr-o lectie de intelepciune divina (Matei 13:24-30)

,, Asemenea este împărăția cerurilor omului care a semănat sămânță bună în țarina sa.Dar pe când oamenii dormeau, a venit vrăjmașul lui, a semănat neghină printre grâu și s-a dus.Iar dacă a crescut paiul și a făcut rod, atunci s-a arătat și neghina.

Venind slugile stăpânului casei, i-au zis: Doamne, n-ai semănat tu, oare, sămânță bună în țarina ta? De unde dar are neghină?Iar el le-a răspuns: Un om vrăjmaș a făcut aceasta. Slugile i-au zis: Voiești deci să ne ducem și s-o plivim?

El însă a zis: Nu, ca nu cumva, plivind neghina, să smulgeți odată cu ea și grâul.Lăsați să crească împreună și grâul și neghina, până la seceriș, și la vremea secerișului voi zice secerătorilor: Pliviți întâi neghina și legați-o în snopi ca s-o ardem, iar grâul adunați-l în jitnița mea."

Last edited by Scotsman; 15.12.2010 at 23:44:38.
Reply With Quote