Cinismul banilor
La nivelul anului 2009 situatia era deja pe indice de avarie:
,,Datoria publica (banii împrumutati de guvern prin emisiuni de obligatii) –310 miliarde euro, adica 120% din PIB
Produsul intern brut – 257 miliarde euro în 2009
PIB per cap de locuitor – 22 815 euro în 2009
Procentul din PIB care se distribuie la 10% din populatie (indice de inechitate sociala) – 12%
Populatie sub limita de saracie – mai putin de 2%
Exporturi în 2009 – 14 miliarde euro
Importuri în 2009 – 45 miliarde euro
Datoria externa – 400 miliarde, care se adauga la datoria publica. Deci Grecia datoreaza în total
710 miliarde euro Venituri la buget în 2009 –
80 miliarde euro Cheltuieli în 2009 – 107 miliarde euro
Rezerve valutare – 2.6 miliarde euro."
O situatie care iti ridica tempertura sociala
,,Grecia cheltuie într-un an cam cu 33% mai mult decât încaseaza la buget iar rezervele valutare sunt praf tandari.Grecia are nevoie de 110 miliarde Euro în urmatorii trei ani (45 miliarde numai in 2010)care se adauga la cei 710 miliarde de euro pe care-i deja datoreaza.
Se discuta tot mai mult in ultima vreme despre posibilitatea ca Grecia sa iasa temporar din zona euro pentru a isi rezolva problemele.Odata cu aderarea la Zona Euro, Grecia a abandonat moneda nationala, drahma, cursul valutar la care a avut loc schimbul fiind de 340,75 drahme/euro.Sa presupunem acum ca drahma inlocuieste euro. Avand in vedere faptul ca investitorii au o incredere foarte mica in Grecia,in secunda doi va avea loc o devalorizare semnificativa a noii monede, posibil cu 100% sau mai mult.Multe companii isi vor retrage banii din tara, iar populatia va incepe sa cumpere masiv valuta. Astfel, presiunea pe drahma va fi uriasa, iar Banca Centrala a Greciei nu poate face nimic pentru ca rezerva sa valutara este ridicol de mica – sub 4 mld euro."
Cum isi poate plati o tara datoriile?
,,Poate tipari bani, sau poate imprumuta bani. Americanii pot tipari dolari pentru ca datoriile lor sunt in dolari. Japonezii pot tipari yeni pentru ca cea mai mare parte a datoriei publice este interna, deci in moneda nationala.Grecia insa nu rezolva mare lucru daca tipareste drahme din moment ce peste 70% din datoria publica este externa si in euro (eventual si in dolari).Iar de euro si dolari nu pot face rost decat de pe piata internationala."
Cine si la ce pret imprumuta o tara aflata practic in faliment?
,,In plus, cu cat grecii vor tipari mai multi bani, cu atat moneda nationala se va devaloriza mai mult. Grecia are o datorie de peste 250 miliarde de euro fata de creditorii externi.
Pe de alta parte, prin inflatie, guvernul grec poate reduce semnificativ ponderea cheltuielilor publice in PIB, restructurand astfel sectorul public. Practic, daca autoritatile tiparesc bani iar drahma se devalorizeaza vor creste preturile, creste si PIB-ul nominal, iar daca pensiile si salariile bugetarilor raman neschimbate, ponderea lor in PIB scade. Bineinteles, asta inseamna ca puterea de cumparare a populatiei scade dramatic.Iesirea Greciei din zona euro poate reprezenta o solutie pentru ca tara sa iasa din criza, insa pe termen scurt, o asemenea masura va avea efecte dezastruoase atat pentru populatie, cat si pentru actualii creditori, care vor pierde cea mai mare parte a banilor in momentul in care grecii isi vor restructura datoria externa (masura va fi inevitabila).
Mai departe, moneda euro va avea de suferit prin faptul ca abandonarea Greciei de catre ceilalti membrii va zdruncina serios increderea in zona euro – la ce bun sa ai o moneda unica si o politica monetara comuna, daca o tara este abandonata de celelalte atunci cand are probleme?Tot asa judeca si grecii, acestia fiind siguri ca Germania & co nu ii va lasa sa cada."
Concluzie-scenariu
,,Grecia ar iesi din zona euro –
pe termen scurt, va fi dezastru. Drahma se va devaloriza masiv, inflatia va exploda, puterea de cumparare se va reduce, vor avea loc miscari de strada, tara va intra probabil in incetare de plati. Euro se va deprecia in fata principalelor monede.
Pe termen lung, grecii pot iesi castigati pentru ca renuntand la euro isi pot rezolva rapid problemele, urmand ca apoi sa pregateasca mai usor relansarea economica de dupa “dezastru”.Asta daca va mai exista o relansare." ,,Doamna de fier"
Angela Merkel a decretat sec: ,,Daca euro cade mai multi vor cadea".
Cat de mult ajuta protestele actuale?
,,Din punct de vedere psihologic si social sunt efecte previzbile dar din punct de vedere financiar este doar un alt cui in cosciug.Pe vremea cand guvernul elen isi ascundea deficitul bugetar mare,peste 12% din PIB, nu prea avea nimeni chef de revolte.Un Ouzo baut seara pe racoare era mai tentant mai ales cand cei carora le-ai incredintat grija tarii dormeau linistiti precum
Willy Coyote pe o bomba financiara cu fitil social aprins.Grecii semnau contracte prin care fie au încasat mai devreme anumite plăți, fie și-au amânat plata dobânzilor sau rambursarea anumitor credite. Impactul asupra economiei grecești a fost unul nimicitor. Băncile elene au primit imediat note proaste din partea agențiilor de rating, obligându-le in acest fel să se împrumute mult mai scump, într-o situație similară fiind și statul grec.
Ministrului grec de Finante, Iorgos Papaconstantin a explicat ca obiectivul principal in viitor va fi cresterea veniturilor bugetare, al caror nivel este departe de cel prognozat de executiv. In 2011 urmeaza sa fie introdus un nou Cod Fiscal si sa fie puse in practica noi masuri impotriva evaziunii. Evaluarile ministerului pentru primele opt luni ale lui 2010 arata ca veniturile
au crescut doar cu 3,3%, fata de obiectivul guvernamental care era de
13,7 procente. In cazul in care premierul Giorgios Papandreou nu gaseste un glob financiar magic undeva prin dulapul unde ascunde scheletul falimentului s-ar putea confrunta cu o situatie care ar fi lasat-o perplexa pina si pe ,,Preoteasa Pythia".
Epictet spunea ,,
Ceea ce ma ingrijoreza nu este starea actuala de fapt ci modul cum oamenii o inteleg" si asta te face sa te intrebi daca nu cumva in Hellas ar fi timpul ca tara sa fie condusa de Zorba.Macar se termina cu
un dans..