Subiect: sfinti catolici
View Single Post
Vechi 17.12.2010, 18:17:15
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

De cand sunt in vestul Europei am descoperit sfinti ai primului mileniu, deci perfect acceptati de ortodocsi, dar care s-au cam pierdut in est, si de care m-am atasat:

Sf. Patrick (Patriciu)
Sf. Christopher (Hristofor)
Sf. Martin
Sf. Dyonisius al Parisului (patron si al orasului in care momentan sunt)
Sf. Willibrord (patron al Olandei)
Sf. Benedict

De Sf. Francisc de Assisi nu m-am legat foarte mult, in schimb am citit/citesc cu placere pe Francisc de Sales. Ignatius de Loyola mi se pare tot interesant.

Pe Sfintii Christopher si Martin i-am intalnit tot cu placere cand am fost luna trecuta in Germania, la Koeln. Sf. Christopher are o statuie impresionanta chiar in catedrala, iar Sf. Martin are o biserica foarte frumoasa, una dintre cele 12 biserici in stil romanesc (romanesque) din oras.

Pe langa una din bisericile Sf. Dyonisius (cel care isi tine capul in mana) din oras, trec aproape in fiecare zi, fiind la doi pasi de unde stau.

Imi place sa "re-intalnesc" sfinti pe care i-am intalnit initial in context secular. De exemplu, acum cativa ani am citit despre crestinism/catolicism in Japonia pentru facultate. Si acum vreo doua saptamani cand am ajuns la biserica intr-o dimineata -- era Franciscus Xavierus! :D Biserica iezuitilor din Amsterdam, inchinata tot lui Franciscus Xavierus este foarte frumoasa, una dintre misse de duminica fiind in latina.

Cand eram in SUA treceam aproape in fiecare zi pe langa un afisier al "John Henry Newman Catholic Student Center," pana ce la un moment dat, tot vazand-i numele m-am interesat pe wikipedia sa vad cine este. Anglican convertit la catolicism. Am spus: Hm. Dar am ramas cu gura cascata anul asta cand am citit in stiri ca va fi ( a fost in septembrie) beatificat.

Last edited by Noesisaa; 17.12.2010 at 20:19:02.
Reply With Quote