View Single Post
  #27  
Vechi 17.12.2010, 19:28:32
George.m George.m is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 960
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
-ninivitenii au respectat ultimatumul dat de Dumnezeu. Dumnezeu le-a promis distrugerea dacă nu încetează fărădelegile într-un anumit termen. Ei au încetat fărădelegile, deci nu au primit pedeapsa (cel puțin aceea publică: distrugerea cetății). Dar nu numai că locuitorii mândrei Ninive au încetat fărădelegile, au făcut ispășire: și-au pus cenușă în cap și s-au îmbrăcat în pânză aspră.
Eu cred ca ninivitenii si-au pus cenusa in cap si au imbracat panza aspra in semn de pocainta, nu de ispasire. Dumnezeu le primeste pocainta, ii iarta si nu ii mai pedepseste cu distrugerea cetatii.
Ar fi facut ispasire in cazul in care isi puneau cenusa-n cap dupa ce primeau iertarea; insa iertarea se produce ulterior.


Citat:
Mergând spre ei la comandă divină spre a le transmite ultimatumul, Iona păcătuiește călătorind în direcție opusă aceleia cerute de Dumnezeu. Pedeapsa nu a înhtârziat prea mult: a fost aruncat în mare și înghițit de un animal marin.
Asa este, dar in acest caz Iona nu e "pedepsit" dupa ce se pocaieste, ci dupa ce greseste.

Citat:
-iertarea lui Manase a survenit nu numai după ce Manase s-a pocăit, dar și după ce și-a primit pedeapsa. Este robit, este pus în lanțuri, pierde tot. Ce altceva este această stare în care a ajuns strălucitorul împărat decât pedeapsa lui Dumnezeu ?
Manase intai a fost pedepsit, iar pedeapsa l-a determinat sa se pocaiasca. Dupa pocainta sa este iertat si nu este pedepsit din nou.
[COLOR=black][/COLOR]
Citat:
-cazul slăbănogului nu are legătură cu ce vorbim noi aici. Nu știm dacă a ajuns slăbănog în urma păcatelor sau nu. Dacă este așa, ipoteza confirmă ceea ce am spus: Dumnezeu pedepsește.
Daca slabanogul suferea din cauza pacatelor sale, dupa iertarea pacatelor primeste vindecarea trupesca, ca o urmare a ei.


Citat:
Exact aceste necazuri pe care ni le trimite Dumnezeu ca să ne ajute să ne întărim în bine și să înaintăm în virtute, noi le numim "pedepse".
Noi le numim „incercari”. De ce sa fie pedepsit cineva pentru un pacat ce i s-a iertat? Inseamna ca iertarea nu e reala.



Citat:
E destul de dificil de tratat pe scurt. Am să vă dau un exemplu. Să spunem că eu fur bocceaua în care o văduvă bătrână avea adunați banii ei de înmormântare. Acesta este un păcat capital, care are drept urmare două lucruri:
A-sufletul meu trece în stare căzută, adică devine lipsit de harul sfințitor fără de care nu există mântuire. Această moarte a sufletului (sau îmbolnăvire în cazuri mai ușoare) este numită "consecință spirituală"
B-bătrâna suferă o mare pagubă. Se jelește pe la nepoții ei, care sunt siliți să facă chetă ca să suplinească bocceaua furată de mine. Acest tip de urmări, care se referă la perturbarea pe care păcatul o aduce în ordinea lumii se numește "urmare temporală".
Să presupunem acum că eu mă spovedesc. Aud formula sacramentală prin care Dumnezeu m-a iertat și sufletul meu prinde din nou aripi. Ce înseamnă exact "Dumnezeu m-a iertat" ? Înseamnă că urmarea spirituală a păcatului meu este înlăturată. Sunt, din nou, în stare de grație, exact așa cum eram după Botez. Da, dar ceva nu a fost înlăturat de spovadă: acest ceva este urmarea temporală. Eu trebuie să repar răul făcut în lume. Trebuie să alerg să îi înapoiez bocceaua bătrânei. Dacă a murit, moștenitorilor ei. Dacă sunt de negăsit, trebuie să am grijă de o altă bătrână sau să fac un alt fel de ispășire, după cum îmi spune preotul în canonul de pocăință și îndreptare. Dacă eu nu voi face acestea, Dumnezeu mă va pedepsi. Nu cu iadul veșnic, așa cum m-ar fi pedepsit dacă nu m-aș fi pocăit și nu aș fi mers la spovadă, ci altfel, fie în lumea aceasta, fie în lumea viitoare. Dar, cândva, pedeapsa va veni inexorabil în locul dezordinii neîndreptate. Acum, înțelegeți mai bine ceea ce pr Arsenie a spus pe scurt ?
Va multumesc pentru dezvoltarea subiectului.
Eu nu pot fi de acord cu pedeapsa ulterioara iertarii. Din punctul meu de vedere, daca omul e pedepsit si dupa ce a fost iertat prin Taina Spovedaniei, inseamna ca iertarea nu-i deplina. El e in continuare vinovat pentru faptele rele savarsite.

Last edited by George.m; 17.12.2010 at 19:56:25.
Reply With Quote