despre parintele ARSENIE BOCA
Despre Părintele Arsenie Boca, P.S. Daniil Partoșanu ne mărturisește:
"…Aflându-te în prezența și în apropierea Părintelui Arsenie, simțeai prezența lui Dumnezeu, îl simțeai pe Hristos trăind și vorbind în Părintele Arsenie. Era și este un lucru exraordinar - cum spunea cineva - în viața noastră, în viața oamenilor, să întâlnim un sfânt. Eu pot să spun că acest lucru l-am simțit și l-am trăit și sunt absolut convins și responsabil de ceea ce spun acum."
Părintele Arsenie Boca spunea că Domnul Iisus Hristos vine în viața noastră din vreme în vreme, ca persoană, ca să nu se uite adevărul absolut al existenței sale reale. Și el L-a întîlnit de câteva ori, iar asta l-a și schimbat, ca om. A fost trimis în Basarabia la Chișinău, ca să învețe metaloplastia, să facă icoane din acelea acoperite cu metal. Atunci a avut loc și cedarea Basarabiei către Rusia(1940). Rușii au lăsat o singură zi în care cine voia putea să plece. Părintele a ajuns la ultimul tren. Oamenii se împingeau disperați ca să ajungă în tren, renunțau și la bagaje numai să nu rămână la ruși. Și el avea un mic bagaj și o franzelă care să-i țină de foame până ajungea la mânăstire. Se uita cu milă la oameni, când a văzut aproape de el pe cineva îmbrăcat sărăcăcios care se uita și el cu atâta milă la acei oameni cum nu mai văzuse în viața lui așa ceva. Atâta durere exprimau ochii lui încât primul gest al părintelui a fost să se aplece să ia franzela și să i-o dea lui. Dar, în acele fracțiuni de secundă cât s-a aplecat să ia franzela, acel om a dispărut pur și simplu. Când a întins mâna acela nu mai era! Atunci a avut un fior, un înțeles adânc: era Hristos! Era chipul de care vorbea Isaia, chipul durerilor, mielul care ia păcatele noastre.
A spus părintele Arsenie că atunci a înțeles multe lucruri, ceea ce într-o viață întreagă, chiar duhovnicească, n-ar fi putut înțelege. Când îl vezi pe Hristos viu și adevărat, atunci și credința devine vie, de nezdruncinat. Nu te clatini la orice vorbă a unora, nu te smintești la orice faptă, ci rămâi cu Hristos și în Hristos.
(Pr. Ciprian
|