despre parintele ARSENIE BOCA
Vocația Părintelui a fost cea de constructor. Toată viața a ridicat ziduri și, mai ales, suflete. Era puternic, de neclintit. Din prima clipă, îi simțeai forța. Nimeni nu-l putea minți pe Arsenie Boca. Nici nu te lăsa. Adeseori, ți-o lua el înainte, spunându-ți cele mai grele păcate. Părea aspru, dar, de fapt, era drept. "Ce vrei?", întreba el cu o voce tunătoare. "Întâi împacă-te cu vecinul cu care te-ai certat ieri și apoi vino la spovedanie".
În ultimii ani de viață Părintele Arsenie era complet detașat. Vorbea exact ca un trimis al lui Dumnezeu, care nici nu se plânge și nici nu ia parte la bucuriile efemere ale acestei lumi. Avea o răspundere serioasă, apostolească și o autoritate spirituală extraordinară. Cuvântul lui îți pătrundea până în inimă și simțeai că-ți cunoaște sufletul. Forța lui spirituală venea de dincolo de cuvânt.
Principalele scrieri care au rămas de la Părintele Arsenie (și care multă vreme au circulat "pe sub mână", dactilografiate, uneori fără semnătura sa) s-au editat după 1990.
În Octombrie '89, Părintele Arsenie a avut o premoniție gravă, și anume afirma că atunci când Ceaușescu va pleca din țară, va pierde la scurtă vreme și conducerea ei. Acest lucru se pare că a ajuns la cabinetul 2, la urechile Elenei Ceaușescu, care a dat ordin ca Părintele să fie ucis. Cu puțin înainte de a muri a mai spus în felul lui, simplu și foarte limpede: "Eu am să mor martir".
Iată mărturia unui martor ocular al înmormântării Părintelui Arsenie Boca: "În schimb, așa cum v-am spus, Părintele era îmbujorat în obraji! Avea așa o culoare frumoasă, ca de om viu și tânăr, și el săracu murise de șapte zile! și-n jurul lui, plutea așa, ca o boare, o mireasmă de mir... Mai târziu l-am întrebat pe Părintele profesor Sebastian ce-au fost toate astea și el a zis: "Sunt dovezi de sfințenie, fiule, se întâmplă numai cu moaștele!". Și n-a mai trecut mult timp după ce plecase Părintele Arsenie în veșnicie, când, mergând eu iar la mormântul lui la Prislop, mă opresc niște maici: "Frate", îmi zic monahiile, "știi tu cine străjuiește noaptea la mormântul Părintelui?". "Nu, de unde să știu", le-am zis. "Două căprioare!!!" "Cum?" "Uite-așa: vin în fiecare noapte, se-așează și dorm încovrigate, cu boturile una în alta, pe mormântul Părintelui. De parcă ar vrea să-l încălzească!...și când ne apropiem, pleacă, da încet, fără frică, și pe urmă vin iar!". În toată iarna lui 89-90, căprioarele au străjuit noapte de noapte la mormântul Părintelui, ca doi îngeri tăcuți, credincioși și cuminți..."
De atunci și până prezent s-au petrecut multe miracole la mormântul Părintelui. De altfel Părintele spunea: "Nu plângeți, căci acolo unde mă duc, în ceruri, vă voi ajuta mai mult, rugându-mă pentru voi".
Adorat de oameni pentru predicile sale și pentru minunile pe care le săvârșea, prigonit de către autorități din cauza influenței covârșitoare pe care o avea asupra oamenilor, Părintele Arsenie a fost ucis în plină forță duhovnicească. Prezența sa a rămas însă printre noi, puternică și luminoasă.
|