Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Mai grav decât călugării care nu își poartă rasa este cazul preoților, care ar trebui să poarte reverenda sau cel puțin cămașa clericală chiar și când ies din casă ca să traverseze strada. În practică, mulți nu mai poartă nici colereta, fiind imposibil de deosebit de laici. Este și acesta un aspect al influenței seculare asupra Bisericii. În loc ca Biserica să influențeze lumea seculară, se întâmplă invers.
|
Asa este, preotii mai in varsta din Olanda cel putin nu poarta camasa clericala, si in nici un caz reverenda. Cei mai tineri in schimb, adica sub 40 de ani, da. Acum vreun an am ajuns ma devreme la biserica la care mergeam atunci si am ramas cu gura cascata cand l-am vazut pe preot, mai in varsta, cam 70 de ani, cum pregatea lecturile imbracat in costum gri si cravata verde-brotacel.

In schimb cunosc un preot, dintre cei mai tineri, care poarta si biretta cateodata, nu numai reverenda. :D
Citat:
Pe de altă parte, Belgia are un nou primat, de solidă orientare tradițională. Nu cumva jurisdicția lui se extinde și asupra Olandei ? Cine conduce Biserica Catolică din Olanda ?
|
Biserica Catolica din Olanda este condusa din cate stiu de arhiepiscopul de Utrecht, Msgr. Eijk.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wim_Eijk Nu cred ca autoritatea lui Msgr. Leonard se extinde in Olanda.