Subiect: NEVOIA DE DIALOG
View Single Post
Vechi 13.06.2007, 07:19:09
Silviu Silviu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorga_Alexandru_1982
Purtarea unui dialog cu alte "biserici" crestine este o expresie a iubirii pe care Biserica noastra o are fata de toti oamenii, precum si a faptului ca ea isi asuma misunea de a vesti in intreaga lume invatatura Mantuitorului(poate cozia va zice "de ce sa mai faca asta daca aceia s-au departat de aceasta invatatura", pt ca Mantuitorul a spus "mergand invatati" nu "mergand vestiti", asta este una din misiunile Bisericii: de a invata.)In activitatea sa de transmitere a invataturii de credinta Bis. a intampinat opozitie inca din perioada primara; nu a renuntat de frica sa nu isi altereze invatatura, nu cunoaste aceasta frica ...nici in perioada contemporana nu o cunoaste .Sunt sigur ca dialogul interconfesional este un lucru benefic ( si pt Biserica, astfel indeplinindu-si misiunea; dar si pt ceilalti care au posibilitatea sa se intoarca la cunoasterea Adevarului) si necesar (nu ne putem izola intr-un turn de fildes). Desigur, in acest dialog Biserica va avea rolul de invatator, de parinte plin de dragoste si nu va face nici o concesie in materie de credinta. Sunt pentru un astfel de dialog (dar marturisesc ca am retineri in ceea ca priveste rugaciunile in comun cu celelalte "biserici")
DAca trebuie,ne izolam.Dialogul este un lucru benefic daca contine formula invatator-invatacel.Unde invatatorul e crestin ortodox,iar invatacelul eretic.Dialogul este benefic si are scopul indeplinit atunci cand un eretic sa converteste la ortodoxism,sau macar ii sadeste asta in suflet invatatorul(bineinteles,toate se fac prin Dumnezeu) - cautarea adevarului si a Duhului Sfant.Ce fel de om e ala pe care pe Dumnezeu l-a parasit si s-a lepadat de El si de Duhul?Ce viata normala mai poate avea un astfel de om,din punct de vedere spiritual?Imi raspundeti degeaba ca eu stiu.Niciuna.

E normal sa ai retineri pentru rugaciune in comun: "Ne rugam pentru eretici,nu impreuna cu ei".
Reply With Quote