Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron
Dragilor, astea sunt expresii sau injuraturi. Ele nu vor dispare din limba atata timp cat vorbitorii de peste tot de prin tara le folosesc.
Nu are niciun sens sa dezbatem cat de adevarate sau neadevarate sunt. Sunt "niste feluri de-a spune". Sunt expresii si au sens numai prin ele insele, daca le analizam cuvant cu cuvant nu ajungem nicaieri.
Lasati limba sa-si urmeze cursul natural. Altminteri faceti exact ceea ce multor crestini din tara asta nu le place: cadeti in "political correctness".
|
Aici, cred ca ideea e ca suntem atat de toleranti cu felurile astea proaste de a spune, cu repetarea somnambulica a unor ziceri idioate, cu injuratura cleioasa de strehaia, incat oricum le-am taxa din exterior, tot n-o sa dispara.
Ce sa le mai cautam sensul? ce sa ne mai intereseze felul in care cuvintele ne influenteaza? ce sa ne mai obosim sa le starpim pe cele daunatoare? ba, din contra, adaugam si altele in uz.
Nici nu pot fi starpite din limba atata vreme cat nu sunt starpite din gandire.
Cred ca mai degraba e vorba aici de coruperea reciproca a gandirii si limbajului. Un limbaj gaunos, impanat de zicatori indoielnice si injuraturi, nu e decat aratarea in afara a ceea ce e inauntru.
Si invers, daca ne lasam mintea sa se imbibe de orice ziceri din popor si n-o cultivam decat cu manelisme aculturale, evident, nu ne vom exprima prin metafore poetice ca n-avem cum. Si nici cu citate in Latina :-) sau din sf. parinti.
Fiecare natiune vorbeste cum gandeste si gandeste cum vorbeste.
Gandirea si Limbajul sunt in stransa legatura. Nu evolueaza una fara sa o influenteze pe cealalta.