Citat:
În prealabil postat de mihailt
Cei din BRU nu sunt catolici,sunt tot crestini ortodocsi chiar daca administrativ tin de BC.
|
Pe jumătate e adevărat. Adică sunt și ortodocși și catolici. Prima denumire a fost "ortodocși uniți cu Roma". "Unit cu Roma" înseamnă catolic. Ca să nu se creeze confuzie cu celelalte Biserici care își spun ortodoxe și, pe de altă parte, din spirit naționalist, a doua denumire a fost Biserica Română Unită. Astăzi, tot mai mult câștigă favoare denumirea de "Biserica Greco-Catolică".
Cu cimitirele situația este în felul următor. Există două feluri de cimitire, în funcție de proprietarul lor: cimitirele statului, administrate de primării, și cimitirele cultelor, administrate de culte. Mai nou, există și cimitire particulare, administrate de investitori privați. Cimitirul despre care vorbim aici face parte dintre cimitirele parohiale, apărute în jurul bisericilor, de departe situația cea mai frecventă în mediul rural. Prin urmare, este un cimitir al unui cult. Al cărui cult, va stabili instanța.
Chiar și cimitirele de stat sunt într-un fel împărțite pe culte. De exemplu, în București avem cimitirul Bellu care e ortodox, cimitirul Bellu catolic care e catolic, mai sunt luterane, mozaice, etc.
Singurele cimitire mixte din punctul de vedere al cultului le-am întâlnit la foarte puținele cimitire private.
Dar, să presupunem (de dragul ipotezei) că se ajunge la o înțelegere între BOR și BRU privind această chestiune. Dar cu casele parohiale cum facem ? În casele parohiale s-au instalat preoții ortodocși, ca și când ar fi casa lor și nu a comunității. Cum se poate împărți o casă parohială în două ? Se retrage preotul ortodox în jumătate, iar în cealaltă jumătate fac catolicii cateheza lor ?