Poziția dv ar fi de tot râsul dacă nu ar fi de plâns. Mă refer atât în limbaj, cât și la fond. La limbaj, fiindcă expresii precum "spui aberații", "teolog după ureche" (între altele) arată inexistanța internalizării mesajului lui Cristos. Și, în final, exact acel fel de mânie despre care spuneți că este păcat. La fond, fiindcă a-l considera pe David cam infantil în percepția lui despre Dumnezeu arată o incredibilă superbie. David a trăit în familiaritatea lui Dumnezeu ceva mai mult decât dv și am toate motivele să cred că l-a cunoscut mai bine.
Nu altceva se poate spune despre "sfânta mânie". De câte ori apare "mânia lui Dumnezeu" în Biblie ? Nu mă obosesc să număr. Pentru cine a ajuns să conteste Biblia, sau cel puțin partea ei cea mai mare căreia îi spunem "Vechiul Testament", e același lucru dacă apare menționată o dată sau de o sută de ori. Când Apostolul însuși, în Romani 1 cu 18-19 vorbește despre mânia lui Dumnezeu, când o liturgică întreagă numește A Doua Sa Venire drept "dies irae", a contesta existența faptelor ca să dea bine la teoriile dv devine patologic. Asta se combate cu medicație, nu cu meditație.
Iar când ceva vine de la Dumnezeu, în mod direct sau prin oamenii Săi sfinți, numim acel ceva sfânt. De aceea spunem despre această reacție, care e adevărat că de multe ori e păcătoasă venind de la oameni păcătoși, "sfântă" când vine de la cel care e sfânt. Până și comuniștii, pentru care clasa muncitoare era ceva sfânt și-au dat seama de asta, folosind sintagma "sfânta mânie proletară".
Eu închei aici acest început de polemică cu dv și, unei eventuale replici, nu am să mă ostenesc să răspund. Doar vă încredințez Biblia și Liturghierul, rugându-mă la Mânecat: "Doamne, nu cu mânia Ta să mă mustri pe mine, nici cu iuțimea Ta să mă cerți !"
Last edited by Mihnea Dragomir; 26.12.2010 at 07:41:48.
|