[quote=Iuliana_crestina;253169]Doamne ajuta, domnule Ovidiu!
Acum citiva ani, am avut tangenta cu o familie de musulmani romano-araba. Le-am meditat copiii la franceza o vreme. In primele luni, nu au existat nici un fel de momente neplacute, pentru ca eu nu vorbesc neintrebata despre religia mea cu oameni de alta religie; daca omul vrea sa afle ceva, atunci ii spun cit si cum ma pricep.. Dar la un moment dat, au trecut ei la atac, vazind ca eu port cruce la git. Imi tot spuneau ca, daca tot sunt interesata de religie, atunci ar fi bine sa cunosc religia adevarata (evident, mahomedanismul), si au inceput sa ma atace foarte tare in privinta Bibliei, ca si in privinta multor trasaturi definitorii ale crestinismului, ajungind si la critici foarte acerbe la adresa Sfintei Treimi... In aceste conditii, m-am hotarit sa invat despre islam, ca sa stiu si pentru acea imprejurare, si pentru viitor, despre ce e vorba de fapt. Dumneavoastra, ca si mine, trebuie sa fi auzit multe despre civilizatia araba, si despre cit de pasnic este islamul si cit de adinc. Mi-am zis ca ar fi bine sa vad de ce spun mahomedanii ca Hristos nu a murit pe cruce, ci Allah a pus pe un altul in locul lui sa moara pe cruce, de ce sunt atit de indirjiti impotriva vinului Impartasaniei, de ce spun ca Duhul Sfint nu exista, de ce sustin ca toata Biblia crestina este falsificata din rea intentie de catre crestini etc. Si mi-am propus sa vad si in ce masura islamul insusi este asa de frumos pe cit il descriu credinciosii mahomedani.
Asa ca am purces la lectura Quranului, completata cu lectura comentariilor la Quran, comentarii pe care in mahomedanism nu le pot face decit carturari "de prima mina". Cei mai vestiti sunt Ibn Kathir, Ibn Abbas, Al Qurtubi, Al Jalalayn si inca alti citiva. In comentarii mi-am confirmat ca ceea ce am citit eu in Quran am si inteles bine, adica de fapt ca am inteles in modul in care musulmanii insisi isi inteleg scriptura. Gasiti Quranul in engleza pe situl urmator:
http://quran.al-islam.com/Targama/Di...=1&l=eng&t=eng, iar comentariile la textul coranic, comentarii ce se numesc tafsir, pe situri precum:
http://www.tafsir.com/ ,
http://www.altafsir.com/ , sau chiar pe al-islam.com, doar ca pe acesta, pe ultimul, comentariile cele mai socante nu se gasesc decit in araba, asadar aveti nevoie de un vorbitor de araba, de preferinta nativ, pentru a citi acele comentarii mai "speciale". Eu am folosit pentru ele ajutorul unor membri ai bisericii crestine siriene din scandinavia. In orice caz, mizeriile de care e plin Quranul sunt in general evidente si la lectura textului in sine, nu trebuie mers prea departe cu lectura exegezei...
Felicitari! Daca toti crestinii ar intelege ca a fi informati in primul rand despre religie lor, si nu in ultimul rand despre alte religii e esential, ar fi ideal.
De ce spun asta? Pentru ca sunt multi crestini care habar nu au despre propria religie, in orice dezbatere religioasa cu membrii altor religii sunt facuti praf pentru ca nu au argumente teologice, dogmatice, istorice, nu au niciun fel de reper, prin urmare, de multe ori sfarsesc prin a se converti la alte religii. Intelegeti drama acum?
Si eu am fost in situatia ta, dar in alt context, si de atunci citesc, vizionez filmulete ale fostilor musulmani, vizionez dezbateri dintre reprezentantii diferitelor religii, invat, ma documentez, pentru ca doar asa se poate face fata oricarei discutii, si asa ne intarim convingerile.
A nu fi informat, a fi ignorant in ceea ce priveste religia e primul pas spre cadere.