View Single Post
Vechi 28.12.2010, 07:56:31
Monachos Monachos is offline
Member

Data înregistrării: 05.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Părerea mea este că pr. Coriolan (care nu vă poate răspunde, fiind banat după cum se vede) știe cum este ritul în Biserica Ortodoxă. Măcar pentru faptul că a fost, din câte am înțeles, preot ortodox înainte de a fi catolic și a studiat într-un seminar ortodox (sper să nu confund cu parcursul tatălui cucerniciei sale).
În ceea ce privește cazul particular al bisericii "greco-catolice" din Timișoara, Regina Păcii, aveți dreptate, cu observația că nici romano-catolici nu știu dacă pot fi numiți cei de acolo. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar îmi par tot atâta de catolici pe cât de ortodocși sunt cei de la Pucioasa. Și unii, și alții sunt robiți unor "revelații particulare" neaprobate de Biserica Catolică, respectiv Ortodoxă.
Dacă vreți să vedeți cu adevărat în ce constă ritul greco-catolic, veniți la mine, la Biserica Sf Vasile cel Mare, de pe str. Polonă din București. Sau la oricare biserică din Vicariatul Bucureștiului și Ungrovlahiei. Dacă regula dv vă împiedică să participați la Liturghia catolică, puteți veni la ceasul Vecerniei Mari, sâmbăta la ora 17 (iarna) sau 18 (ora de vară). Sau, după caz, la o panahidă ori o molitvă. Veți descoperi un rit bizantin plin de vigoare.
Am asistat la o panIhida greco-catolica chiar la Bucuresti acum cativa ani. Nu seamana cu nimic din ce stiu deci nu putem vorbi de "rit bizantin plin de rigoare". In rest, raman la opinia mea, avand in vedere ca ritul ortodox nu poate fi practicat decat de ortodoci, in rest, copii de proasta calitate. Nu implic aici si vocabularul folosit de greco-catolicii romani, ultra-latinizat si de neinteles pentru oamenii de azi.

Un preot greco-catolic nu e un preot ortodox ca sa stie ritul ortodox.

Doamne ajuta!

Last edited by Monachos; 28.12.2010 at 08:13:46.
Reply With Quote